Foto: Lugansk News Today

Pirmdienas naktī Ukrainas armijas vienības pametušas ceļu kontrolpunktu numur 32. pie Smiles ciema Luhanskas apgabalā, ko bija ielenkuši prokrieviskie kaujinieki un Krievijas armijas karavīri, vēsta ziņu vietne "Lugansk News Today".

32. kontrolpunkta atstāšanu apstiprina arī pretterorisma operācijas štābs. Paziņojumā norādīts, ka Nacionālās gvardes un armijas vienības, pretterorismu spēku piesegtas, bez zaudējumiem atstājušas teritoriju, vēsta aģentūra UNIAN.

32. kontrolpunkts ir pilnībā pamests, vēlāk pirmdien apstiprināja arī Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padome. Kauju laikā šajā objektā gājuši bojā desmit cilvēki.

Video: No 32. uz 31. kontrolpunktu pārved kritušos.

Ielenkumā pavisam atradušies nedaudz vairāk par 100 karavīriem. "Delfi" jau ziņoja par dramatiskajiem notikumiem šajā reģionā oktobra vidū. Tikmēr "Lugansk News Today" norāda, ka kontrolpunkts izolēts jau kopš 5. septembra. Pozīcijas līdz pat pirmdienai bijušas pakļautas apšaudēm.

Karavīri divas nedēļas nav saņēmuši nekādas piegādes un tiem izsīkuši ūdens krājumi. Tikai pirms trim dienām izdevies vienoties ar promaskaviskajiem kaujiniekiem, lai viņi izlaiž cauri automašīnu ar ūdeni un siltu apģērbu.

Iepriekšējie mēģinājumi apgādāt ielenktos karavīrus cieta neveiksmi, konvojus iznīcināja kaujinieki, norāda vietne. Krievijas atbalstīties spēki izteikuši ultimātu Ukrainas karavīriem kontrolpunktu pamest, pretējā gadījumā solot to iznīcināt.

Ukrainas aizstāvjiem uz pirmdienu gandrīz pilnībā bija izsīkuši munīcijas krājumi, bet pretinieka spēkiem pie kontrolpunkta ir aptuveni 20 tanki, mīnmetēji un labi bruņotas kājnieku vienības, tāpēc armija nolēma atstāt 32. kontrolpunktu, skaidro "Lugansk News Today".

Pirmdien no 32. kontrolpunkta uz 10 kilometrus tālāk esošo 31. posteni kravas automašīnā nogādāti kritušie. Tie ir astoņi karavīri, kuri gājuši bojā, mēģinot piegādāt rezerves 32. kontrolpunktam, norāda vietne. Viņu ķermeņi atradušies izdegušās bruņumašīnās un uz ceļa, daži tur nogulējuši divas nedēļas.

Krievijas atbalstīto un apbruņoto kaujinieku cīņas ar Ukrainas armiju valsts austrumos notiek kopš pavasara, kad aprīlī bruņotas bandas pārņēma valsts un drošības iestāžu ēkas, pasludinot Doņeckas un Luhanskas "tautas republikas".

Pirms tam martā Krievijas anektēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu.

Kaujas nav izdevies apturēt pamieram, kas septembra sākumā noslēgts Minskā.

Lai gan Kremlis 12. oktobrī paziņoja, ka militārās "mācības" Ukrainas pierobežā ir beigušās un karavīri atgriežas bāzēs, NATO atzina, ka reālas un vērā ņemamas darbības karaspēka atvilkšanai no robežas nav novērotas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!