Foto: AP/Scanpix

Ukrainas spēku 32. kontrolpunkta liktenis, kurš vairākas nedēļas atradās prokrievisko kaujinieku ielenkumā, līdz karavīri bija spiesti to pamest, var piemeklēt arī citas ukraiņu pozīcijas. Karavīri norāda, ka ienaidnieka pārspēks diennakts laikā var ielenkt arī citus posteņus, vēsta aģentūra UNIAN.

32. ceļa kontrolpunktu pie Smiles ciema Luhanskas apgabalā Ukrainas spēki pēc dramatiskām nedēļām pretinieka ielenkumā pameta nedēļas sākumā, pārvedot arī kritušo biedru līķus.


Tagad spriedze pārvietojusies uz nākamajām Ukrainas karavīru pozīcijām pie šī paša ceļa - 31. un citiem tuvējiem kontrolpunktiem, televīzijas TSN sižetā stāsta Nacionālas gvardes karavīri. Artilērijas un mīnmetēju apšaudes jau piedzīvojis 31. un 37. kontrolpunkts, kā rezultātā ir vairāki ievainotie.

 "Mēs braucām. Viens ceļš bija brīvs. Pēc tam viņi to noslēdza, ierakās vienas nakts laikā," stāsta karavīrs no 32. kontrolpunkta. "Ko mums teica? Nešaujiet, notiek miera sarunas. Viņi pa jums šauj, jūs nešaujiet. Mēs redzam, kas mūs noslēdz, bet atbildes nav," sašutumu pauž no aplenkuma iznākušie karavīri.

Frontes līnija tagad ir pārvietojusies pie 31. un 29. kontrolpunkta. Aplenkumā izdzīvojušie vīri ceļ trauksmi, ka steidzami nepieciešama smagā tehnika un karavīru papildspēki. 32. kontrolpunktā atradās vairāk nekā simts karavīru ar triecienšautenēm un dažiem bruņutransportieriem pret vairāk nekā 300 prokrieviskajiem kaujiniekiem un desmitiem tanku, norāda karotāji.

Ienaidnieks nākamos Ukrainas kontrolpunktus var ielenkt diennakts laikā, uzskata karavīri, jo bez skaitliskā pārsvara kaujinieki ir arī labāk bruņoti un ekipēti, tai skaitā ar nakts redzamības iekārtām. Ja netiks nosūtīti papildspēki, jauna "katla" parādīšanās ir tikai laika jautājums, brīdina vīri.

Tikmēr Nacionālās drošības un aizsardzības padome "tradicionāli atskaitās, ka situācija tiek kontrolēta" un 32. kontrolpunkta liktenis citur atkārtoties nevar, apgalvojot, ka situācija ap šo pozīciju bijusi "uzpūsta" un "informācijas uzbrukums", raksta UNIAN.

Šo paziņojumu ar neizpratni uzņēmuši 32. kontrolpunkta karavīri, kuri paši piedzīvojuši biedru nāvi, ēdiena, ūdens un ieroču trūkumu.

Krievijas atbalstīto un apbruņoto kaujinieku cīņas ar Ukrainas armiju valsts austrumos notiek kopš pavasara, kad aprīlī bruņotas bandas pārņēma valsts un drošības iestāžu ēkas, pasludinot Doņeckas un Luhanskas "tautas republikas".

Pirms tam martā Krievijas anektēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu.

Kaujas nav izdevies apturēt pamieram, kas septembra sākumā noslēgts Minskā. Lai gan Kremlis 12. oktobrī paziņoja, ka militārās "mācības" Ukrainas pierobežā ir beigušās un karavīri atgriežas bāzēs, NATO atzina, ka reālas un vērā ņemamas darbības karaspēka atvilkšanai no robežas nav novērotas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!