Foto: AFP/Scanpix

Vēl pirms dažiem mēnešiem Doņeckas lidosta bija spilgta liecība daudzsološai Ukrainas nākotnei, taču šobrīd tas ir apdedzis karkass, kurā, neskatoties uz uguns pārtraukšanas paziņojumu, turpinās intensīva karadarbība, vēsta "The Washington Post".

Cīņa par Doņeckas lidostu, kas nosaukta slavenā padomju pianista un diriģenta Sergeja Prokofjeva vārdā, notiek laikā, kad Ukrainā karojošām pusēm oficiāli bija jānoliek ieroči. Laikraksts norāda, ka tas ir viens no pēdējiem smagā konflikta gadījumiem, kad Ukrainas varasiestāžu un prokrievisko separātistu vārdi atšķiras no darbiem.

Separātisti atdalījuši daļu no Austrumukrainas rūpnieciskā centra. Ja viņiem izdotos pilnībā iekarot lidostu, tad viņu rokās nonāktu svarīga infrastruktūras daļa, kas palīdzētu viņiem apgādāt savu separātistisko republiku, kas ir brīva no Ukrainas centrālās valdības kontroles.

"The Washington Post" atzīmē, ka lielākā daļa Ukrainas karavīru, kas paliek karot lidostā, ir slikti apmācīti brīvprātīgie, un Ukrainas mediji viņus ir nosaukuši par "kiborgiem", jo karavīri ir izraisījuši cieņu un pārsteigumu par neatlaidīgumu un neatkāpšanos. "Izskatās, ka Ukrainai atstāt lidostu savā kontrolē ir mazāk svarīgi nekā separātistiem to iekarot, jo tik daudzi karavīri jau ir gājuši bojā, cenšoties aizsargāt to, pār ko kontroles zaudēšana būtu uzskatāma par rūgtu sakāvi," raksta žurnālists.

Brīvprātīgā bataljona "Dņepra-1" rotas komandieris Vladmirs Šilovs, kura vadībā Ukrainas karavīri cīnās lidostas tuvumā, atklāj, ka lidostai neesot stratēģiskas nozīmes, un tas ir "vienkāršs simbols". "Cilvēki Doņeckā redz, ka uz dispečera torņa plīvo Ukrainas karogs. Viņiem tas ir šoks," viņš atzīst.

Pirmoreiz separātisti uzbruka lidostai dažas stundas pēc Ukrainas prezidenta Petro Porošenko ievēlēšanas 25. maijā. Laikraksts pieļauj, ka separātisti paredzēja, ka, tā kā lidosta ir pavisam jauna un skaista, Ukrainas valdība drīzāk atdos to viņiem, nekā novēros, kā to iznīcina. Kā zināms, to rekonstruēja dažus gadus pirms Eiropas čempionāta futbolā, kas 2012. gadā norisinājās Ukrainā. Taču Ukrainas militārie spēki smagās cīņās spēja sakaut separātistus.

Kopš tā laika, neskatoties uz intensīvām sadursmēm, Ukrainas karaspēks notur lidostu savā kontrolē. Ukrainas līderi piedāvājuši kaujiniekiem apmainīt lidostu pret daļu separātistu kontrolētajām teritorijām Doņeckas apgabalā, bet kaujinieki piedāvājumam neizrādīja lielu interesi.

Svētdien notikušās Ukrainas parlamenta vēlēšanas deva labus rezultātus premjerministra Arsēnija Jaceņuka partijai, Porošenko sabiedrotajam, kurš paspējis izteikt kritiku par uguns pārtraukšanas paziņojumu, uzskatot to par piekāpšanos separātistiem un Krievijai.

Šā gada 2. novembrī separātisti plāno rīkot savas vēlēšanas, kas vēl vairāk palielinās plaisu starp abām konfliktā iesaistītajām pusēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!