Foto: AFP/Scanpix

32 Meksikas pilsētās armija aizvietos vietējo policiju, lai ierobežotu narkotiku tirgotāju bandu darbību, kas izraisījusi nekontrolējamas vardarbības vilni.

Turklāt narkomafija bieži vien sadarbojas ar vietējo policiju.

Pagājušajā nedēļā Meksikas prezidents Enrike Pena Njeto apsolīja pārtraukt slepeno sadarbību starp amatpersonām un narkotiku bandām, tādējādi cenšoties apturēt sabiedrībā pieaugošās dusmas par septembrī notikušo 43 studentu slaktiņu Meksikas dienvidos.

Meksikas Nacionālās drošības komitejas vadītājs Monte Alehandro Rubido paziņoja, ka armija un federālā policija ir pārņēmusi drošības operāciju kontroli pašvaldībās Guierrero, Mičoakanas un Mehiko štatos.

Valdība gan nav norādījusi, cik daudz karavīru piedalīsies operācijā.

Kopš 26.septembrī Igvalā korumpēti pašvaldības policijas darbinieki nolaupīja pedagoģijas studentus un nodeva tos narkotiku bandas rokās, prezidents izjūt pieaugošu spiedienu no protestētājiem, kas pieprasa pielikt punktu drošības spēku brutalitātei un nesodāmībai.

Kopš 2007.gada aptuveni 100 000 cilvēku gājuši bojā vardarbīgā ceļā, galvenokārt saistībā ar organizēto noziedzību.

Lai gan kopš Penas Njeto stāšanās amatā slepkavību skaits ir samazinājies, tādu noziegumu skaits kā nolaupīšana un izspiešana, ko bieži vien pastrādā korumpēti policisti, turpina augt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!