ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) pielietotās teroristu nopratināšanas metodes bijušas ļoti skarbas, atsaucoties uz ASV Senāta ziņojumu, vēstī raidsabiedrība CNN.

Ziņojumā secināts, ka visslepenākajās nopratināšanas vietās aizturēto personu stāvoklis bijis daudz sliktāks, nekā CIP pārstāvji līdz šim atzinuši. Norādīts, ka "vērtīgākie" aizturētie pat nedēļām ilgi spīdzināti ar tādiem paņēmieniem kā miega pārtraukšana un ūdens liešana uz sejas, kad to sedz auduma gabals, tādējādi imitējot slīkšanu.   

Senāta izlūkošanas komiteja, kas izmeklēja CIP darbību, ziņojumā kritizē izlūkošanas pārvaldes taktiku, kas ieviesta pēc 2001.gada 11.septembra teroraktiem. Ziņojumā norādīts, ka CIP pielietotajā tehnikā ir daudz trūkumu, kas noved pie nepatiesas informācijas iegūšanas. Neilgi pēc Senāta ziņojuma nonākšanas atklātībā, CIP pārstāvji paziņoja, ka programma bija efektīva un palīdzēja izprast "Al Qaeda" taktiskās operācijas un to mērķus.

ASV prezidents Baraks Obama pavēstīja: "Tas ne tikai nav saskaņā ar mūsu nācijas vērtībām, bet arī nesekmēja mūsu centienus mazināt terorismu un nekalpoja nacionālās drošības interešu labā." Neilgi pēc stāšanās amatā 2009.gadā Obama aizliedza "pastiprinātās nopratināšanas metodes".

Vairāki CIP aizturētie, kas pakļauti šīm nopratināšanas tehnikām, cietuši no paranojas, halucinācijām un bezmiega, kā arī centušies sevi sakropļot. 

"Daudzos gadījumos visagresīvākās tehnikas tika pielietotas nekavējoties, kombinējot vienu ar otru un turpinot to nepārtraukti, " CNN citē ziņojumu. "Nereti aizturēti tika turēti nomodā 180 stundas, bieži vien stāvot neērtās, sāpīgās pozās, dažreiz ar virs galvas sasietām rokām."

Fiksēts gadījums, kad kāds aizturētais nomiris no hipotermijas, jo viņš daļēji izģērbts pieslēgts pie betona grīdas. Savukārt citi ieslodzītie izģērbti kaili, viņiem galvās uzvilktas kapuces. Tādi viņi vilkti pa koridoriem, vienlaikus viņiem sists un sperts.

Daudzi no ASV karavīriem, kas mitinās militārajās bāzēs visā pasaulē, ir īpaši modri, jo viņi brīdināti, ka šis ziņojums varētu izsaukt vardarbības uzliesmojumus, kas vērsti pret ASV armiju. 

Kopumā ziņojums ir 6000 lappušu biezs, taču materiāls, kas publiskots otrdien pēc diskusijām starp CIP un Senāta komiteju, ir 480 lappušu garš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!