Foto: PantherMedia/Scanpix
Diviem amerikāņu psihologiem ASV Centrālā izmeklēšanas pārvalde (CIP) samaksājusi 81 miljonu dolāru par konsultācijām kā efektīvi nopratināt CIP aizturētos teroristus, atsaucoties uz otrdien publicēto ASV Senāta ziņojumu, vēstī portāls "Montreal Gazette".

Abiem psihologiem neesot bijusi iepriekšēja pieredze darbā ar "Al Qaeda", pretterorismu un nopratināšanas tehnikām. Pirms 2001.gada 11.septembra teroraktiem viņi sadarbojās ar ASV gaisa spēkiem programmā "Izdzīvošana, izvairīšanās, pretošanās, bēgšana" ("SERE"), kas vēlāk pārauga CIP "uzlaboto nopratināšanas metožu" programmā. 

Viens no psihologiem, Džeimss Mičels, kurš jau devies pensijā, portālam "Vice News" skaidroja "SERE" būtību: "Visas programmas jēga ir sagatavot godpilnai kalpošanai sievietes un vīriešus, kuriem pastāv risks nokļūt gūstā. Treniņi palīdz viņiem sagatavoties, lai, nokļūstot gūstā, neizpaustu slepenas ziņas sliktajiem puišiem."

Senāta ziņojums apstiprina, ka laika posmā no 2005. līdz 2008. gadam, divu psihologu firma tika piesaistīta kā ārējais konsultants CIP aizturēšanas un nopratināšanas programmā, un par to saņēmusi 81 miljonu dolāru, vēstī "Montreal Gazette".
Līgums ar firmu pārtraukts 2009.gadā.

Senāta ziņojumā abi psihologi, ar kuriem slēgts līgums, nav nosaukti vārdā. Psihologi piedalījušies aizturēto teroristu nopratināšanā, un Mičels, iespējams, personīgi nopratinājis 11.septembra teroraktu plānotāju Khalidu Šeiku Muhamedu. 

Kad Mičelam jautāts par šo gadījumu, viņš no atbildes izvairījies, apgalvojot, ka līgums ar CIP viņam aizliedz izpaust šāda veida informāciju. Taču viņš norādījis, ka daudz kas no cilvēku runātā par CIP, nav patiess. 
  
Jau vēstīts, ka ASV Senāts otrdien publicēja 480 lappušu garu ziņojumu, kurā kritizētas CIP pielietotās "Al Qaeda" teroristu nopratināšanas metodes. Senāts norāda, kas tās bijušas brutālas un nežēlīgas, un salīdzina to ar spīdzināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!