Foto: AP/Scanpix

Lietuvas pastāvīgā pārstāve Apvienoto Nāciju Organizācijā (ANO) Raimonda Murmokaite aicinājusi izmeklēt cilvēktiesību pārkāpumus Ukrainā un nodrošināt vainīgo saukšanu pie atbildības, paziņojusi Lietuvas Ārlietu ministrija.

"Prokrievisko bruņoto grupējumu kontrolētajā Ukrainas daļā notiekošie starptautisko humanitāro tiesību un cilvēktiesību pārkāpumi ir ANO un citu starptautisko organizāciju uzmanības centrā," viņa sacījusi kopīgā Lietuvas pārstāvniecības un nevalstisko organizāciju "Freedom House", "International Federation for Human Rights", "Center for Civil Liberties" un "The International Partnership for Human Rights" rīkotā apaļā galda diskusijā.

Murmokaite norādījusi, ka starptautiskajai kopienai jāpatur savā uzmanības lokā arī cilvēktiesību situācijas pasliktināšanās okupētajā Krimā. Šie cilvēktiesību pārkāpumi jāizmeklē, un par tiem jāpieprasa atbildība.

Viņa pievērsusi uzmanību tam, ka Ukraina nepārprotami izteikusi apņēmību nodrošināt atbildību par cilvēktiesību pārkāpumiem.

Pēc Lietuvas pārstāves teiktā, ir svarīgi, lai Eiropas Savienība, Eiropas Drošības un sadarbības organizācija, Eiropas Padome un ANO sniegtu Ukrainai visu vajadzīgo palīdzību, kas ļautu tai stiprināt savu potenciālu taisnīguma, tiesiskuma un tiesu izmeklēšanas jomā. Jānodrošina arī, lai starptautisko organizāciju veiktā konflikta zonu uzraudzība aptvertu arī okupēto Krimu.

Ukrainas nevalstisko organizāciju pārstāvji diskusijā atgādinājuši par Maidanā notikušo asinsizliešanu un aicinājuši nodrošināt atbildību gan par tālaika noziegumiem, gan pašreizējiem nopietnajiem cilvēktiesību pārkāpumiem, kas joprojām turpinās prokremlisko kaujinieku ieņemtajās teritorijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!