Foto: AFP/Scanpix

Francija piegādās Krievijai "Mistral" kuģus tikai tad, ja Ukrainā tiks pārtraukta karadarbība un iestāsies miers, ceturtdien, atsaucoties uz Francijas aizsardzības ministra Žana Īva Ledirāna teikto, vēsta ārvalstu mediji.

„Vajadzīgs, lai šajā Eiropas daļā tiktu pilnībā ievērots pamiers. Tāpat nepieciešama politiska „ceļa karte". Tas viss ļaus cerēt, ka nākotnē iestāsies miers," izteicies Ledirāns.

Pēc viņa teiktā, tikai tad, ja būs šāda notikumu attīstība, tad Francijas prezidents izskatīs jautājumu par to, vai „Mistral" kuģu nodošanai Krievijai ir radīti nepieciešamie apstākļi.

„Es redzu, ka šajā virzienā tiek strādāts, taču pagaidām to neapstiprina fakti un tāpēc mēs nevaram pieņemt lēmumu," atzinis ministrs.

Jau vēstīts, ka Francija 2011. gadā piekrita būvēt un pārdot Krievijai divus "Mistral" klases desantkuģus. Pirmo kuģi bija paredzēts piegādāt 2014.gada oktobrī vai novembrī, bet otro - 2015. gadā. Taču Krievijas agresijas Ukrainā dēļ pret Parīzi ir vērsts liels starptautisks spiediens, lai tā kuģus Krievijai nepārdod.

Francijas prezidents Fransuā Olands pērn 25. novembrī paziņoja, ka kuģa piegāde Krievijai ir atlikta. Krievija solīja līguma nepildīšanas gadījumā tiesāties ar Franciju.

18. decembrī Franciju pameta Krievijas jūrnieki, kuri aptuveni pusgadu atradās Francijā un izgāja apmācības uz viena no "Mistral" kuģiem. Bija paredzēts, ka Krievijā viņi atgrieztos jau ar "Mistral" karakuģi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!