Foto: Reuters/Scanpix

Maskavas tiesa otrdien atteikusies pieņemt Krievijas Federālā Sodu izpildes dienesta sūdzību par opozicionāru Alekseju Navaļniju, kurš paziņojis, ka turpmāk neievēros mājas aresta režīmu un noņēmis sev izsekošanas sprādzi.

"Tiesa šodien saņēma paziņojumu, ka Navaļnijs ir pārkāpis mājas aresta nosacījumus, un atdeva to atpakaļ dienestam, jo Krimināli procesuālā kodeksa normas neparedz, ka tiesai būtu jāizskata šādi dokumenti pēc tam, kad krimināllietā ir pasludināts spriedums," paziņoja Maskavas Zamoskvoreckas rajona tiesas preses sekretāre Juļija Petrova.

Otrdien Navaļnijs pametis dzīvesvietu, lai dotos uz veikalu. Pēc paša opozicionāra teiktā, viņam sekojuši trīs cilvēki, kas pieprasījuši, lai viņš iet atpakaļ uz mājām.

"Aizgāju pēc piena uz veikalu mūsu mājā. Izejot pa kāpņu telpas durvīm, man uzreiz uzradās trīs cilvēku kompānija," tviterī paziņoja Navaļnijs.

Zamoskvoreckas rajona tiesa faktiski atzinusi, ka viņa mājas arests ir nelikumīgs, norādīja Navaļnijs.

"Es godīgi esmu gaidījis likumā noteiktās piecas diennaktis, pat vairāk. Sprieduma joprojām nav," pirmdien savā blogā paziņoja opozicionārs.

"Ar to ir muļķīgi lielīties, bet es esmu Krievijas tiesu vēsturē vienīgais cilvēks, kurš sēž mājas arestā pēc sprieduma pasludināšanas. Kriminālkodeksa 107.pants konkrēti nosaka, ka šādu drošības līdzekli var piemērot tikai attiecībā uz aizdomās turamajiem un apsūdzētajiem."

"Kriminālkodeksa 311.pants skaidri nosaka, ka tiesājamais ir bez kavēšanās jāatbrīvo tiesas zālē "notiesājoša sprieduma gadījumā, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu, vai arī nosacītas brīvības atņemšanas gadījumā". Bet mans mājas arests ir brīvības atņemšanas paveids," blogā paskaidroja opozicionārs.

Maskavas tiesa 30.decembrī atzina Alekseja Navaļnija vainu apsūdzībās par 27 miljonu rubļu nozagšanu Francijas kosmētikas uzņēmumam "Yves Rocher" un piesprieda viņam trīsarpus gadus ilgu nosacītu cietumsodu.

Savukārt viņa brālim Oļegam Navaļnijam tajā pašā lietā piespriests trīsarpus gadu reāls cietumsods. Katram no apsūdzētajiem piespriesta arī pusmiljonu rubļu liela sodanauda.

Brāļu Navaļniju advokāti jau paziņojuši, ka spriedums tiks pārsūdzēts.

Opozīcijas līderis un viņa atbalstītāji uzskata, ka lieta ir politiski motivēts safabricējums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!