Foto: Reuters/Scanpix

Desmitiem mirušu cilvēku ķermeņi izvilkti no Indijas svētās upes Gangas ūdeņiem ziemeļu štatā Utarpradēšā, liekot varasiestādēm uzsākt izmeklēšanu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Krasta tuvumā peldošie līķi otrdien pārsteiguši Unnāo rajona amatpersonas. No Gangas izvilkti "35 līdz 50 ķermeņi", augsta ranga vietējās varas pārstāve Saumja Agarvala atklāja raidsabiedrībai CNN-IBN.

Amatpersonas domā, ko ar atradumu iesākt. "Es nedomāju, ka mēs varam ķermeņus kremēt, jo to stāvoklis ir ļoti slikts," norāda Agarvala. Viņa papildina, ka upes ūdens līmenis nesen samazinājies, tāpēc līķi kļuvuši redzami.

Ziņojumi liecina, ka ķermeņi varētu piederēt cilvēkiem, kuru tuvinieki nav varējuši atļauties pienācīgi kremēt savus mirušos, tāpēc tie iemesti upē vai apglabāti tās krastos tādi paši, norāda BBC.

Indijā hinduistu tradicionālā apbedīšana paredz mirušo paliekas (kaulus, pelnus) gada laikā pēc to nāves iemest Gangas upes svētajos ūdeņos, skaidro "Encyclopedia Britannica".

2500 kilometru garā Indijas vissvētākā upe ir pamatīgi piesārņota ar rūpniecības atkritumiem, lauksaimniecības ķīmiju un notekūdeņiem. Premjerministrs Narendra Modi pēc uzvaras pagājušā gada vēlēšanās solīja iztīrīt upi, informē BBC.

Tikmēr miljardiem vērtā upes attīrīšanas iniciatīva līdz šim lielā mērā ir izgāzusies, uzskata vides aizstāvji. Ja piesārņojums netiks kontrolēts, tas nozīmēs galu daudzām kopienām no tiem 400 miljoniem cilvēku, kuru dzīves atkarīgas no Gangas ūdeņiem, viņi brīdina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!