Foto: AFP/Scanpix
Kāda Bangaloras iedzīvotāja iesūdzējusi tiesā savu homoseksuālo vīru, izmantojot koloniālā laika 1861.gadā izdotu Krimināllikumu, vēsta ārzemju prese.

Kopš kāzu dienas, kas bija pirms pieciem gadiem, pārim nav bijis seksuālu attiecību, teikts sūdzībā, jo jaunās sievietes vīrs "neesot izrādījis par viņu nekādu interesi šajā ziņā". Kad sieviete mēģinājusi šo problēmu apspriest ar vīra vecākiem, viņai norādīts, ka tā esot pašas vaina, jo viņa nav "pielāgojusies dzīvei ar vīru", raksta "New York Times".

Tad aizdomu māktā sieviete mājā izvietojusi novērošanas kameras, kas parādīja, ka viņas vīram ir ārlaulības sakari, turklāt ar vīrieti. Līdz ar to 32 gadus vecais interneta tehnoloģiju kompānijas izpilddirektors tiks tiesāts pēc 1861. gada Indijas Kriminālkodeksa 377.panta par "pretdabisku dzimumaktu ar vīrieti, sievieti vai dzīvnieku". Atkarībā no tiesas lēmuma par to var piespriest naudas sodu, līdz 10 gadiem cietumā vai mūža ieslodzījumu.

Cilvēktiesību aktīvisti gan norāda, ka šī lieta var radīt bīstamu precedentu, jo sekss bijis ar otras puses piekrišanu, bet apsūdzētāja pārkāpusi sava vīra personiskās dzīves neaizskaramību. Turklāt šī lieta aktualizē situāciju, kad daudzi homoseksuāli vīrieši spiesti apprecēt sievietes, lai izvairītos no sabiedrības nosodījuma . "Ja viņam būtu iespējas runāt par savu orientāciju, viņš, iespējams, nebūtu devies šajā laulībā," norāda aktīviste Šalīna Rakeša. "Viņš varbūt pat netika piespiests laulāties, taču vienkāršāk bija formāli apprecēties nekā izturēt sociālo spiedienu kā neprecētam."

1861.gada Indijas Kriminālkodekss tikai atjaunots spēkā 2013.gada decembrī, un šis ir viens no pirmajiem gadījumiem, kad tas tiek praktiski izmantots. Pirmā lieta tika ierosināta pret kādu Bangaloras ārstu, kuru pieci vīrieši apsūdzēja seksuālās attiecībās ar viņiem. Vīriešiem tika izvirzīta apsūdzība izspiešanā, savukārt ārsts šobrīd tiek tiesāts pēc jau pieminētā 377.panta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!