Foto: AFP/Scanpix

Visus, kuri tiek turēti aizdomās par karošanu Sīrijā un Irākā džihādistu grupējuma "Islāma valsts" rindās, atgriežoties Austrijā, vajadzētu internēt un, aizdomām apstiprinoties, atņemt viņiem pilsonību, uzskata labējās Austrijas Brīvības partijas (FPÖ) vadība.

Partijas līderis Heincs Kristiāns Štrahe un ģenerālsekretārs Herberts Kikls ar šādu ierosinājumu nāca klajā otrdien. Lai izvairītos no internēšanas, aizdomās turamajiem pašiem vajadzētu pierādīt, ka viņi nav karojuši "Islāma valsts" rindās, norādīja Kikls.

Reaģējot uz pagājušās nedēļas asiņainajiem notikumiem Parīzē, kur islāmistu ekstrēmisti trīs dienu laikā noslepkavoja 17 cilvēkus, arī Austrijā izvērsušās debates par drošības pasākumu pastiprināšanu.

Austrijā no Sīrijas un Irākas jau ir atgriezušies vairāk nekā 60 cilvēku, kas, domājams, karojuši džihādistu rindās, sacīja Štrahe, brīdinot, ka šie cilvēki būtībā ir "bumbas ar laika degli".

Līdz ar aizdomās turamo internēšanu tiktu pasargāta sabiedrība, savukārt norādīja Kikls, piebilstot, ka "īpaši laiki un izaicinājumi prasa īpašus soļus".

Austrijas pilsonība būtu atņemama visiem, kurus savervējusi "Islāma valsts", turklāt Austrijas pilsonības likuma "klauzula par algotņiem" būtu attiecināma arī uz džihādistu karotājiem, norādīja līderi. Šī klauzula ļauj atņemt Austrijas pilsonību ikvienam, kurš pievienojas kādas ārvalsts bruņotajiem spēkiem.

Vairums musulmaņu ir sašutuši par Parīzes teroraktiem, atzina Štrahe, brīdinot, ka nevajadzētu aizdomas projicēt pret musulmaņiem kopumā.

Viņš arī kritiski izteicās par Austrijas izlūkdienestu - Federālo Konstitūcijas aizsardzības biroju -, sakot, ka pats vairākkārt saņēmis nāves draudus, tomēr šajā sakarībā nekas netiek darīts.

Jau ziņots, ka bruņoti islāmisti - brāļi Šerifs un Saīds Kuaši - pagājušajā trešdienā Parīzē iebruka žurnāla "Charlie Hebdo" redakcijā, noslepkavojot 12 cilvēkus. Uzbrukuma gaitā šāvēji klieguši "Allāhs ir dižens" un "Mēs esam atriebuši pravieti". Tas ir asiņainākais teroristu uzbrukums Francijā pēdējo 40 gadu laikā.

Savukārt pagājušajā ceturtdienā Monrūžā, uz dienvidiem no Parīzes, Amedijs Kulibali, kurš esot pazinis brāļus Kuaši, nošāva policisti, bet piektdien Parīzē iebruka košera veikalā, nogalinot četrus cilvēkus.

Kulibali un brāļi Kuaši piektdien policijas operāciju gaitā tika likvidēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!