Foto: AFP/Scanpix

Austrijas policija sākusi vērienīgu operāciju pret vervētājiem, kas piesaista jaunus biedrus radikālo islāmistu kaujinieku rindām. Likumsargi visā valstī pārmeklē mājas, lūgšanu telpas un mošejas, vēsta aģentūra AFP.

Aizdomās par kaujinieku vervēšanu un teroristu finansēšanu jau izdoti 20 aresta orderi. Aizturēto skaits pagaidām nav atklāts. Operācijas norises galvenie centri ir galvaspilsēta Vīne, Grāca un Linca, kur uzdevumā iesaistīti 500 policisti.

Tieši šajās pilsētās dzīvo lielākā daļa vervētāju, kuru darbību koordinē islāmists-sludinātājs no Bosnijas, uzskata Austrijas izmeklētāji.

Saskaņā ar Austrijas Iekšlietu ministrijas datiem radikālo islāmistu grupējumā "Islāma valsts" ir iestājušies aptuveni 150 valsts pilsoņu.

Plašu rezonansi Austrijā izraisīja gadījums, kad aprīlī pazuda divas meitenes no Bosnijas imigrantu ģimenes. Viņas atstāja vēstuli ar norādēm, ka ir devušās uz Sīriju, lai piedalītos džihādā. Jaunietes izsludināja starptautiskajā meklēšanā, bet vēlāk viņas pašas sazinājās ar policiju un lūdza atvest viņas atpakaļ mājās.

Tiek lēsts, ka grupējumam "Islāma valsts" Sīrijā un Irākā ir pievienojušies simtiem eiropiešu, bet kopumā Sīrijā katru mēnesi ieplūst aptuveni 1000 ārzemju kaujinieku. Lielbritānijas premjers Deivids Kamerons ir paziņojis par plānu neļaut karot aizbraukušajiem britu džihādistiem atgriezties valstī.

Vēstīts, ka radikālais grupējums "Islāma valsts" ir nostiprinājies Sīrijas pilsoņu kara laikā. Kaujinieki, kuri publiski izpildījuši nāvessodus ārvalstu žurnālistiem un tiek apsūdzēti masu slepkavībās, šogad straujā ofensīvā iekaroja plašas teritorijas Irākā, kā arī kontrolē daļu Sīrijas.

ASV un to sabiedroto koalīcija, tai skaitā Lielbritānija, Francija un Austrālija, veic uzlidojumus islāmistu pozīcijām, lai palīdzētu apturēt "Islāma valsts" uzbrukumu

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!