Foto: AFP/Scanpix

Krievijas Valsts domes deputāti piedāvājuši pieprasīt no Vācijas atlīdzināt zaudējumus par uzbrukumu PSRS. Ar reparāciju summas noteikšanu nodarbosies speciāli izveidota darba grupa, vēsta portāls "Lenta.ru", atsaucoties uz laikrakstu "Izvestija".

"Faktiski Vācija nesamaksāja PSRS nekādas reparācijas par postījumiem un zvērībām Lielā Tēvijas kara laikā. Ar VDR [Vācijas Demokrātisko Republiku] pēc kara tika noslēgta vienošanās par reparāciju maksāšanas pārtraukšanu, ar VFR [Vācijas Federatīvo Republiku] un apvienoto Vāciju tāda vienošanās netika noslēgta, tātad, jautājums ir atvērts," paskaidroja Valsts domes deputāts no Liberāldemoktrātiskās partijas Mihails Degtjarovs.

Vācija ir atlīdzinājusi zaudējumus pat tām valstīm, kas nepiedalījās Otrajā pasaules karā, uzsvēra deputāts, par piemēru minot Izraēlu, kas par "nacionālsociālisma netaisnībām" saņēmusi 60 miljardus eiro.

"Sanāk, ka Vācija samaksāja kompensācijas sešiem miljoniem holokausta upuru, bet noignorēja 27 miljonus nogalināto padomju ļaužu. Domāju, ka kopējai reparāciju summai faktiskajās cenās jābūt trīs–četri triljoni eiro, kas Vācijai jāsamaksā PSRS tiesiskajai mantiniecei – Krievijai," uzsvēra deputāts.

Eksperti ir vienisprātis, ka, lai gan pretenzijas pret Vāciju ir pamatotas, pieteikt reparācijas 70 gadus pēc kara beigām ir gandrīz nereāli, raksta medijs.

Janvāra beigās par nodomu pieprasīt reparācijas no Vācijas paziņoja Grieķijas jaunais premjerministrs Aleksis Ciprs.

2013. gada janvārī Grieķija jau iepazīstināja Berlīni ar rēķinu par 160 miljardiem eiro, kurā prasīts kompensēt nacistu darbības Grieķijas teritorijā Otrā pasaules kara laikā, skaidro laikraksts. Vācija tad atbildēja, ka nav Atēnām neko parādā, jo saskaņā ar 1960. gada līgumu izmaksāja Grieķijai 115 miljonus vācu marku (aptuveni 55,4 miljoni eiro).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!