Foto: AP/Scanpix

Jordānijas ārlietu ministrs Nasers Džuheds paziņojis, ka aviācijas triecieni islāmistu grupējuma "Islāma valsts" (IS) pozīcijām ir tikai "atriebības sākums" par sagūstītā jordāniešu pilota Moaza al Kasasbeha nogalināšanu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Iepriekš Jordānija bombardēja IS mērķus Sīrijā, taču tagad veic uzlidojumus arī Irākā, norādīja ministrs. Intervijā raidsabiedrībai CNN viņš atklāja, ka Jordānija cīnīsies pret IS "ar visu, kas mums ir".

Paziņojums seko "Islāma valsts" izplatītajam video, kurā redzams, ka virs Sīrijas decembrī avarējušā Jordānijas iznīcinātāja pilots, kurš nonāca grupējuma gūstā, sadedzināts dzīvs (oriģinālais video šeit).

Pēc video parādīšanās Jordānija trešdien nekavējoties izpildīja nāvessodu notiesātai pašnāvniecei spridzinātājai Sadžidai al Rišadi, kuru Jordānijas varasiestādes piekritušas apmainīt pret savu pilotu. Video ar pilota nogalināšanu internetā parādījās 3. februārī, bet slepkavība notikusi jau janvāra sākumā - pirms vēl tika sāktas sarunas par gūstekņu apmaiņu. Tas apliecina, ka IS patiesībā nav plānojusi atbrīvot pilotu.

5. februārī Jordānija turpināja atriebību, veicot uzlidojumus IS pozīcijām. Pēc operācijas Jordānijas iznīcinātāji pārlidoja pāri nogalinātā pilota dzimtajam ciemam, norāda BBC. Tas notika tieši tad, kad ciemā ar 26 gadus vecā pilota ģimeni tikās Jordānijas karalis Abdulla II. Karalis solīja pastiprināt cīņu pret IS ASV vadītās koalīcijas ietvaros.

Jordānija ir iesaistījusies ASV vadītajā koalīcijā pret "Islāma valsti". Gūstā nonākušais pilots notriekšanas brīdī lidoja misijā pret grupējumu. IS ir nostiprinājies Sīrijas pilsoņu kara laikā un pagājušajā gadā iekarojis plašas teritorijas Irākā un Sīrijā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!