Pēc tam, kad "Islāma valsts" kaujinieki dzīvu sadedzinājuši sagūstīto Jordānijas iznīcinātāja pilotu, Jordānijā trešdien izpildīts nāvessods diviem notiesātiem teroristiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Līdz ar trešdienas rītausmu pakārta neveiksmīgā pašnāvniece spridzinātāja Sadžida al Rišadi (attēlā) un "Al Qaeda" biedrs Zijads Karbuli. Abi ir irākieši.

Jordānijas varas iestādes iepriekš piekritušas Rišadi atbrīvot apmaiņā pret savu pilotu Moazu al Kasasbehu. Viņš islāmistu gūstā nonāca decembrī, kad lidoja "Islāma valsts" bombardēšanas misijā, bet avarēja virs Sīrijas.

Rišadi Jordānijā bija notiesāta uz nāvi par līdzdalību 2005. gadā notikušā teroraktā Jordānijas galvaspilsētā Ammānā, kura laikā nogalināti 60 cilvēki. Karbuli 2008. gadā notiesāts par Jordānijas pilsoņa nogalināšanu.

Jordānija otrdien jau brīdināja ar asu atbildi par sava pilota nogalināšanu, solot tuvāko stundu laikā izpildīt nāvessodu Rišadi.  

Video ar sagūstītā Jordānijas lidotāja sadedzināšanu internetā parādījies otrdien.  Jordānijas TV ziņo, ka pilots nogalināts jau pirms mēneša – 3. janvārī.

Tas nozīmē, ka "Islāma valstij" nekad nav bijis nodoma pilotu atbrīvot, norāda BBC. Sarunas par gūstekņu apmaiņu ar teroristiem sākušās krietni vēlāk.

Jordānija ir iesaistījusies ASV vadītajā koalīcijā pret "Islāma valsti". Radikālais grupējums ir nostiprinājies Sīrijas pilsoņu kara laikā un pagājušajā gadā iekarojis plašas teritorijas Irākā un Sīrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!