Foto: AFP/Scanpix

Kādreizējo komunistu izveidotās Demokrātiskās Kreiso alianses rindās (SLD) uzvirmojušas kaislības, ko izraisījusi mazpazīstamās vēsturnieces Magdalēnas Ogorekas izvirzīšana par kandidāti uz Polijas prezidenta amatu, sestdien ziņo Polijas Radio.

"Magda Ogoreka partijas valdes sēdē tika izvilkta kā trusītis no cepures," intervijā televīzijas kanālam TVN24 atzinis bijušais SLD jaunatnes organizācijas vadītājs Gžegožs Gručaļskis.

Viņš piebilda, ka tas nav godīgi pret visiem tiem partijas biedriem, kas vēlētos iesaistīties priekšvēlēšanu kampaņā, taču nepazīst kandidāti.

Gručaļskis arī uzsvēris, ka Ogoreka nemaz nav SLD biedre.

Kā norāda TVN24, partijas vietējo nodaļu aktīvisti ir pārliecināti, ka SLD līderis Lešeks Millers vienkārši baidījies sasaukt kongresu, jo biedri varētu Ogarekas kandidatūru noraidīt.

SLD iekšējās domstarpības kļuvušas tik asas, ka Ogorekai nācies vienai pašai ķerties pie savas priekšvēlēšanu programmas izstādes, jo partijas aktīvisti no viņas izvairoties.

Nav pat zināms, vai viņai maz izdosies savākt 100 000 parakstu, kas nepieciešami kandidatūras oficiālajai reģistrēšanai.

Millers Ogorekas kandidatūru izvirzīja janvārī, paziņojot, ka viņa "simbolizē pārmaiņas", tostarp paaudžu nomaiņu.

Tikmēr aptaujas liecina, ka Ogareka var cerēt tikai uz pieciem procentiem balsu, kamēr pašreizējais prezidents Broņislavs Komorovskis, iegūstot 53% balsu, varētu uzvarēt jau pirmajā vēlēšanu kārtā, kas paredzēta 10.maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!