Foto: Reuters/Scanpix

Bosnijas policija sarīkojusi reidu kādā Bosnijas ciemā, kad saņemtas ziņas par tur izkārtiem radikālā grupējuma "Islāma valsts" (IS) karogiem, vēsta "Radio Brīvā Eiropa".

Policijai ierodoties valsts ziemeļaustrumu Gornja Maokas ciemā karogi jau bija novākti, norāda vietējās policijas pārstāvis. Incidents noticis 5. februārī.

Pirms tam 4. februārī vietējais televīzijas kanāls pārraidē parādījis fotogrāfiju, kurā bija redzams pie kādas ēkas izkārts melni baltais IS karogs.

Gornja Maokas ciemu, kas atrodas netālu no Brčko pilsētas, apdzīvo konservatīva musulmaņu kopiena, kas seko vahābismam – stingrai sunnītu islāma formai.

Pret šo ciemu ar aptuveni 100 iedzīvotājiem jau 2. februāri vērsta masīva policijas operācija, ziņo raidsabiedrība BBC. Apdzīvoto vietu ielenca un reidā devās aptuveni 600 policistu.

Tā bija lielākā policijas operācija Bosnijā kopš 1992. – 1995. gada kara. Ciemu likumsargi uzraudzījuši jau ilgāku laiku.

Bosnijas kara laikā uz Balkāniem devās liels skaits islāmistu karotāju no Tuvajiem Austrumiem. Daudzi pēc tam palika valstī un ieguva Bosnijas pilsonību. Vēlāk daži no tiem tika atzīti par draudu drošībai un no valsts izraidīti, skaidro BBC.

Vahābisms ir ļoti konservatīva un puritāniska sunnītu islāma forma, kas pārsvarā izplatīta Saūda Arābijā.

"Islāma valsts" ir radikālo islāmistu grupējums, kas nostiprinājies Sīrijas pilsoņu kara laikā. Pagājušajā gadā tas iekaroja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā. Pret grupējumu, kurš slavens ar savām zvērībām un ķīlnieku publisku nogalināšanu, operācijas Sīrijā un Irākā veic ASV vadīta koalīcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!