Foto: Reuters/Scanpix

Beļģijas tiesa trešdien Antverpenē par vainīgiem ar terorismu saistītās darbībās atzinusi 45 grupējuma "Sharia4Belgium" biedrus, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Sharia4Belgium" ("Šariats Beļģijai") nodarbojies ar džihādistu vervēšanu un nosūtīšanu karot kopā ar tādām teroristu grupām kā "Islāma valsts" (IS).
Tiesa grupējumu atzina par "teroristisku" organizāciju un tās līderim Foadam Belkacem piesprieda 12 gadu cietumsodu, informē BBC. Pārējiem 44 notiesātajiem piespriesti trīs līdz 15 gadus ilgi cietumsodi, dažiem nosacīti.

Sprieduma paziņošanas brīdī tiesas zālē klāt gan bija tikai septiņi no aizdomās turētajiem. Lielākā daļa pārējo, domājams, joprojām ir Sīrijā, bet daži jau varētu būt miruši.

Viens no augsta līmeņa grupas biedriem Džedžons Bontiks saņēmis 40 mēnešu nosacītu cietumsodu. Viņš plaši pazīstams kļuva pēc tam, kad viņa tēvs pats devās uz Sīriju un atveda dēlu mājās. Vēlāk viņš tiesā uzstājās kā apsūdzības liecinieks.

Grupējuma līderis Belkace "apstrādājis" desmitiem jaunu cilvēku, lai tie dotos karot uz Sīriju, norāda tiesa. Viņš cilvēku radikalizēšanai izmantojis lekcijas un sociālos medijus. Pats līderis savu vainu noliedz.

Karot uz Sīriju un Irāku pavisam ir devušies aptuveni 350 Beļģijas pilsoņu, norāda amatpersonas. Aptuveni 10% no tiem vatētu būt saikne ar "Sharia4Belgium".

Eiropas drošības dienesti ir nobažījušies, ka no kara atgriezušies džihādisti var radīt drošības apdraudējumu, rīkojot uzbrukums vietējiem mērķiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!