Foto: AFP/Scanpix
Franču džihādisti, kuri karo Sīrijā un Irākā, vēstulēs uz dzimteni nereti sūdzas par aukstumu, garlaicību un komforta trūkumu, vēsta ziņu portāls “The Local”.

Kāds no kaujiniekiem pat atklājis, ka vēlas doties mājās, jo sabojājies viņa iPod mūzikas atskaņotājs. “Man viss ir apriebies. Mans iPod vairs šeit nedarbojas. Es gribu atgriezties mājās,” sūdzējās karotājs.

Vēstuļu saturu, kuras teroristiskā grupējuma kaujinieki sūtījuši ģimenēm un advokātiem Francijā, plašākai sabiedrībai atklājusi avīze “Le Figaro”.

Tās rakstījuši Francijas pilsoņi, kuri devušies uz Tuvajiem Austrumiem, lai darbotos džihādistu labā, bet tagad vēlas atgriezties Francijā.

“Ja atgriezīšos Francijā, kas ar mani notiks?”, “Vai varēšu izbēgt cietumsodam?” un “Kas man būs jādara apmaiņā pret to?” šie ir tikai daži no vēstulēs uzdotajiem jautājumiem.

“Neesmu darījis teju neko citu, kā vien izdalījis drēbes un ēdienu. Esmu palīdzējis tīrīt ieročus un nesis nogalināto kareivju līķus,” teikts kādā no vēstulēm, kurā arī norādīts - “tuvojas ziema un kļūst ļoti grūti.”

Ja daži no džihādistiem vēstulēs atzīst, ka ir garlaikoti, jo netiek sūtīti uz ugunslīniju, citi atklāj savas bailes par došanos uz reālam kaujām. “Viņi sūtīs mani uz fronti, bet es nezinu kā karot,” norādīja kāds kaujinieks.

Daži pauduši bažas par pilsonību, kāda tiks piešķirta viņu bērniem, ja tie piedzims Sīrijā.

Kad teroristiskā grupējuma līderi uzzinājuši, ka kāds no franču džihādistiem vēlējies atgriezties dzimtenē, viņam nocirsta galva. Tas ir viens no iemesliem, kādēļ pārējie baidās par savām dzīvībām.

Novembrī džihādistam, kurš atgriezies no Sīrijas pēc 12 tajā pavadītajām dienām, tiesa piespriedusi septiņus gadus cietumā, norāda “The Local”. Viņš Francijā atgriezies, jo nav spējis izturēt striktos smēķēšanas aizliegumus.

Tomēr šobrīd nav īsti skaidrs, ko darīt ar kaujiniekiem, kuri atgriežas no Tuvajiem Austrumiem. “Visiem zināms, ka jo ilgāk šie cilvēki tur paliek, jo ļaunāk tas kļūs, pēc zvērību pastrādāšanas viņi ir kā tikšķoša laika bumbu,” tā situāciju avīzei “Le Figaro” komentē kāds advokāts.

Šobrīd džihādistiem, kuri atgriežas valstī, ieteikts pieteikties varas iestādēs, un tālāk viņu situāciju risina policija.

Neoficiāli avoti vēstī, ka no aptuveni 100 teroristiskā grupējuma biedriem, kuri atgriezušies Francijā, 76 ievietoti cietumā.

Portāls “Delfi” jau iepriekš vēstījis, ka teroristiskajam grupējumam “Islāma valsts” joprojām pievienojas jauni vīrieši no Eiropas. Teroristiskais grupējums turpina izplesties un ir atvēris treniņnometnes Lībijas austrumos, kur tiek sagatavoti vairāki simti kaujinieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!