Foto: AFP/Scanpix

Svētdien Ukrainas austrumos stājās spēkā pamiers, raisot cerības, ka izdosies apturēt asinsizliešanu valstī.

Internetā publicētā video redzams, kā pamiera dienas rītu, uz ceļa spārdot bumbu, sagaida Ukrainas karavīri Svitlodarskā, kas atrodas aptuveni pusceļā starp stratēģiski svarīgo Debaļceves pilsētiņu un Artemivsku.

Debaļceve pēdējās nedēļās ir viens no karstāko cīņu punktiem Ukrainas austrumos. Spriedze saglabājusies arī pēc pamiera stāšanās spēkā. Kamēr kopumā pienāk ziņas, ka pamiers lielākoties tiek ievērots, ap Debaļcevi apšaudes turpinoties.

Svētdien prokrieviskie kaujinieki lieguši Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotājiem iekļūt Debaļcevē, ziņo raidsabiedrība BBC. Kaujinieki norādījuši, ka pilsēta ir ielenkta, tāpēc uzskatāma par viņu teritoriju.

"Protams, mēs varam atklāt uguni pa Debaļcevi. Tā ir mūsu teritorija," aģentūrai "Reuters" norādīja kaujinieku komandieris Eduards Basurins.
Par to, kāpēc Debaļceve ir tik svarīga, var lasīt šeit.

Vēstīts, ka Ukrainas, Francijas, Vācijas un Krievijas līderi pagājušajā nedēļā Minskā vienojās par pamieru Ukrainas austrumos. Uguns pārtraukšanas režīms stājās spēkā līdz ar 15. februāra iestāšanos.

Ukrainas austrumos kopš pagājušā gada pavasara notiek Ukrainas spēku cīņa ar Maskavas atbalstītajiem kaujiniekiem. Kremlis oficiāli savu saistību ar konfliktu gan noliedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!