Ukrainas austrumu pilsētiņa Debaļceve pēdējās nedēļās ir kļuvusi par valstī notiekošā bruņotā konflikta centrālo punktu. Pat pēc pagājušajā nedēļā Minskā panāktā pamiera nav pārliecības, ka te neizcelsies kaujas, promaskaviskajiem kaujiniekiem cenšoties pilsētu pārņemt.

Tas, kāpēc Debaļceve it tik svarīga, redzams kartē. Pilsētiņā atrodas dzelzceļa mezgls, kas savieno Luhansku ar Doņecku, kā arī nodrošina satiksmi ar Rostovu pie Donas Krievijā. Tieši no Rostovas pie Donas jau no kara sākuma uz Ukrainu plūst Krievijas militārā tehnika un karavīri, norāda TV kanāls TSN.

Debaļcevei nonākot kaujinieku rokās, kravas no Krievijas varētu nogādāt līdz pašai frontes līnijai un kaujinieku aizmugurē, apgādājot pašpasludinātās Doņecakas un Luhanskas "tautas republikas". Turklāt šādu kravu apjoms ievērojami pārsniegtu to, ko Krievija var ievest pa autoceļiem ar tā saucamajiem "humānajiem konvojiem". Vienā dzelzceļa preču vagonā var sakraut tikpat, cik salien trīs pašos lielākajos "Kamaz" kravas automobiļos.

Krievija uz Ukrainu pusgada laikā jau nosūtījusi vairāk nekā 20 tūkstošus tonnu kravas, vēl svētdien prokrievisko spēku kontrolētajā Ukrainas teritorijā ieradās 14. "humānais konvojs". Šāda kravas daudzuma aizvešanai nepieciešami vairāk nekā 1000 "kamazi", bet pa dzelzceļu tie būtu līdz trim sastāviem, ko var nogādāt diennakts laikā, apgalvo TV.

Aizstāvot Debaļcevi, Ukrainas karavīri pasargā valsti no "desmit reizes lielāka kara", uzsver televīzija.

Vēstīts, ka pēdējās nedēļās, līdz pat pamiera spēkā stāšanās brīdim 15. februārī, sīvas kaujas notika ap Debaļceves pilsētu. Par apšaudēm tiek ziņots arī pēc pamiera iestāšanās. Grupas "Informācijas pretestība" vadītājs Dmitrijs Timčuks norāda, ka pilsēta tiek apšaudīta pat vairāk, nekā pirms pamiera iestāšanās, norāda aģentūra UNIAN. 

Debaļceve atrodas izvirzījumā ārpus pārējās Ukrainas spēku kontrolētās teritorijas, tāpēc tās aizsardzība ir sarežģītāka un tika ziņots, ka kaujinieki nosprostojuši galvenos ceļus, kas savieno pilsētiņu ar pārējo Ukrainas kontrolēto teritoriju.

Pilna izmēra kare šeit. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!