Francijas ziemeļaustrumos kādā Elzasas reģiona pilsētiņā netālu no Vācijas robežas huligāni sabojājuši simtiem ebreju kapa pieminekļu. Prezidents Fransuā Ollands to jau nosaucis par barbaristisku un antisemītisku darbību, kura ir pretēja Francijas vērtībām.

Francijas iekšlietu ministrs paziņojumā svētdien norādīja, ka par notikušo uzsākta krimināllieta un izmeklētāji darīs visu, lai vainīgos par huligānismu sauktu pie atbildības.

Ebreju un musulmaņu kapavietas regulāri dažādos Francijas reģionos piedzīvo huligānu uzbrukumus. Tomēr šajā nedēļas nogalē fiksētā nozieguma apmēri ir neierasti lieli - nogāzti vismaz 200 pieminekļi, kā arī bojāts holokausta upuru piemiņas akmens.

Ziņu aģentūra "Reuters" norāda, ka huligāniskais uzbrukums kapu pieminekļiem notiek laikā, kad Eiropā jau tāpat pastāv liela etniskā un reliģiskā spriedze pēc asiņainā teroristu uzbrukuma satīras žurnāla "Charlie Hebdo" žurnālistiem janvārī un līdzīga rakstura uzbrukuma Dānijā šajā nedēļas nogalē.

Ollands svētdien apmeklēja Dānijas vēstniecību Parīzē, lai izrādītu solidaritāti Kopenhāgenas upuru piederīgajiem. Tāpat ap vēstniecību sanāca liels pūlis ar svecītēm pieminot abus Kopenhāgenas terorakta upurus.

Francijā ir lielākā ebreju kopiena Eiropā - tajā dzīvo aptuveni 500 000 ebreju. Tiek ziņots, ka pērn vien aptuveni 7000 ebreju pārcēlušies uz dzīvi Izraēlā.

Francijas vadošās musulmaņu kopienas nosodījušas teroraktus Parīzē un Kopenhāgenā un izrāda satraukumu, ka islāms bieži tiek saistīts ar terorismu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!