Foto: AFP/Scanpix

Ziemeļkorejas kuģniecības kompānija maina savu kuģu nosaukumus un to karogus, lai apietu valstij noteikto ieroču embargo, atsaucoties uz ANO ziņojumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pret Ziemeļkoreju ir noteiktas stingras sankcijas Phenjanas kodolprogrammas dēļ. Pagājušajā gadā, pēc tam, kad tika atklāts, ka Ziemeļkorejas kuģī no Kubas tiek vesti ieroči, sankcijas tika paplašinātas, pakļaujot tām arī Ziemeļkorejas kuģniecības kompāniju OMM ("Ocean Maritime Management").

ANO eksperti, kas seko sankciju ievērošanai, savā ziņojumā norāda, ka OMM ir nomainījusi nosaukumus 13 no pavisam 14 saviem kuģiem, kā arī nodevusi to īpašumtiesības fiktīvām kompānijām, tāda veidā apejot "melno sarakstu", kurā kuģi iekļauti. OMM darbojoties vismaz 10 valstīs.

Par spīti sankcijām Ziemeļkoreja turpina mēģinājumus iegādāt un pārsūtīt ar kodolieroču un ballistisko raķešu programmu saistītus priekšmetus, norādīts ziņojumā.

ANO sankcijas aizliedz Ziemeļkorejai eksportēt bruņojumu, kā ar to iepirkt, izņemot mazos ieročus. Tomēr 2013. gada jūlijā Panamā aizdomās par narkotiku pārvadāšanu tika aizturēts Ziemeļkorejas kuģis, kurā zem cukura maisiem tika atklāta nedeklarēta militāra krava no Kubas.

Havana tad paziņoja, ka tas ir novecojis PSRS ēras bruņojums, kurš uz Ziemeļkoreju sūtīts remontēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!