Foto: AP/Scanpix

Ieroči, kas atrasti paslēpti uz Panamā aizturētā Ziemeļkorejas kuģa, pieder Kubai un tikuši sūtīti uz Ziemeļkoreju remontēšanai, atsaucoties uz Kubas Ārlietu ministrijas paziņojumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Kuģī atradušās 240 tonnas novecojušu aizsardzības ieroču - divi pretgaisa aizsardzības raķešu kompleksi, deviņas izjauktas raķetes un to rezerves daļas, divi "MiG 21-Bis" iznīcinātāji un 15 MiG dzinēji, atklājusi Kubas Ārlietu ministrija. Galvenokārt kuģis bijis piekrauts ar 10 000 tonnām cukura.

Šis bruņojums, kas izgatavots 20. gadsimta vidū, sūtīts remontēšanai uz Ziemeļkoreju, bet pēc tam tas tiktu nogādāts atpakaļ Kubā, apgalvo komunistiskās salas valdība.

Panamas varas iestādes kuģi aizturējušas pagājušajā nedēļā, kad pārbaudē atklāts, ka cukura kravā ir paslēpti ieroči, otrdien paziņoja Panamas prezidents Rikardo Martinelli.

ANO sankcijas aizliedz ieroču eksportu un importu uz Ziemeļkoreju tās kodolprogrammas dēļ. Sankcijas vēl vairāk tika pastiprinātas, paredzot plašākas tiesības valstīm pārbaudīt aizdomīgas kravas, pēc Ziemeļkorejas trešā kodolizmēģinājuma 12. februārī.

Kuba apliecina uzticību "mieram, atbruņošanai, tostarp kodolatbruņošanai un starptautisko tiesību respektēšanai", savā paziņojumā skaidro Havana. Tomēr valstij ir jāuztur savas aizsardzības spējas, lai saglabātu tautas suverenitāti, skaidrojot incidentu, uzsver ministrija.

Komunistiskās Kubas un Ziemeļkorejas attiecības tiek uzskatītas per ciešām. Jūnija beigās Kubā viesojās augsta ranga Ziemeļkorejas militārā delegācija, kuru uzņēma Karību valsts līderis Rauls Kastro.

Tikšanās laikā pārrunātas "vēsturiskās saites, kas vieno abas tautas un kopīga vēlme turpināt to stiprināšanu", ziņoja Kubas mediji.

Jau vēstīts, ka pēc nedeklarētas "militāras kravas" atrašanas Panamā aizturēts Ziemeļkorejas kuģis - par to otrdien paziņoja Panamas prezidents Rikardo Martinelli. Viņš atradumu raksturoja kā "sarežģītu raķešu ekipējumu".

Kuģa 35 cilvēku komanda esot pretojusies pārmeklēšanai, bet kapteinis centies izdarīt pašnāvību, liecina prezidenta stāstītais. Martinelli socilālajā tīklā "Twitter" arī publicēja fotogrāfiju ar kādu kuģī atrasto objektu.

Kuģis "Chong Chon Gang" aizturēts Panamas kanāla Atlantijas okeāna pusē. Peldlīdzeklis aprīļa beigās izbraucis no Krievijas Tālajiem Austrumiem, šķērsojis Kluso okeānu un jūnijā sākumā izbraucis cauri Panamas kanālam, par galamērķi norādot Kubu.

Okeānu kuģis šķērsojis ar izslēgtu automātisko sekošanas sistēmu, kas tiek uzskatīta par ļoti aizdomīgu rīcību, norāda BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!