Foto: AP/Scanpix

Vācijas tiesa ceturtdien piesprieda mūža ieslodzījumu divu pacientu nogalināšanā apsūdzētam sanitāram, kurš atbilstoši paša teiktajam nogalinājis 30 cilvēkus.

38 gadus vecais sanitārs, kurš tiek identificēts vienīgi kā Nīls H., atzinis, ka injicējis saviem pacientiem letālu zāļu devu, lai tad censtos viņus atdzīvināt un varētu radīt labu iespaidu kolēģu acīs.

"Apsūdzētajam piespriests mūža ieslodzījums," paziņoja tiesas priekšsēdētājs, norādot, ka apsūdzētais ir vainīgs divās slepkavībās un divos slepkavības mēģinājumos.

Sanitārs tika tiesāts par pacientu nāves izraisīšanu pirms desmit gadiem slimnīcā Ziemeļvācijā, bet prāvas gaitā viņš atzina, ka savas nāvīgās rotaļas izspēlējis ar 90 cilvēkiem, un tā rezultātā 30 cilvēki tika nogalināti.

Varasiestādes pirmdien paziņoja, ka tiks izrakti bijušo pacientu līķi, lai pārbaudītu, vai mirstīgajās atliekās nav pazīmju, kas liecinātu par nāvējošas sirds medikamentu devas saņemšanu. Vienlaikus raisās bažas, ka Nīls H. ir sērijveida slepkava ar lielāko upuru skaitu Vācijas pēckara vēsturē.

Vērienīgās izmeklēšanas gaitā tiek pārbaudīti 200 nāves gadījumu slimnīcās, kur Nīls H. strādājis, un citās viņa bijušajās darbavietās. Likumsargi šādi cenšas noskaidrot, vai četri zināmie gadījumi nav tikai "aisberga redzamā daļa".

Apsūdzētais atzinis, ka viņš Delmenhorstas slimnīcā, netālu no Brēmenes, smagi slimiem pacientiem pārdozējis sirds medikamentus, lai tad varētu padižoties ar savām "augšāmcelšanas" spējām.

"Parasti lēmums tā rīkoties tika pieņemts samērā spontāni," pagājušajā nedēļā atzina roku dzelžos saslēgtais apsūdzētais. "Bija spriedze un gaidas par to, kas notiks tālāk."

Upuru radiniekiem viņš atvainojās par savu apsēstību. Kad izdevies glābt pacientu dzīvību, viņš jutis eiforiju, bet, ciešot neveiksmi, bijis bēdu sagrauzts.

Tad viņš ik reizes sev solījies, ka tā ir pēdējā reize, tomēr jau drīz ķēries pie vecā.

Kāda kolēģe viņu 2005.gadā pieķēra nozieguma vietā, kad viņš kādam pacientam reanimācijas nodaļā injicējis pārmērīgi lielu zāļu devu.

Viņas apsūdzību rezultātā tika aizsākta vairāku lietu izmeklēšana. Uzmanība pirms desmit gadiem notikušiem nāves gadījumiem tika pievērsta pēc tam, kad no jauna tika pārskatītas vairāku pacientu lietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!