Foto: LETA

Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministri šodien Rīgā notikušajā ES ārlietu ministru neformālajā sanāksmē pauduši vienprātību, ka jāatbalsta Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) kapacitāte veikt Minskas vienošanos uzraudzību Ukrainā.

Preses konferencē Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) norādīja, ka tikšanās laikā tika pārrunāti jautājumi, kas saistīti ar Ukrainu un Lībiju, jo tie skar "mūs visus". Viņš arī norādīja, ka sākotnēji ir jāizvērtē, ko ES var darīt, lai atbalstītu pašreizējo politisko procesu Lībijā ar visiem līdzekļiem.

"Mums arī bija labas diskusijas par Ukrainu un Krieviju, kā arī ES tālāko stratēģiju. Ir svarīgi uzsvērt, ka mēs visi saprotam, ka ir jāsaglabā vienotība, kāda mums jau ir," norādīja ministrs. "Mēs runājām par iespējamiem soļiem nākotnē, runājām par pašreizējo situāciju, saņēmām informāciju par uzraudzības misiju, kā arī esam vienisprātis, ka jāatbalsta EDSO kapacitāte veikt Minskas vienošanās uzraudzību un monitoringu," paziņoja Rinkēvičs.

"Mēs esam vienisprātis, ka Minskas vienošanās ir jāīsteno. Mēs politiski atbalstām reformu procesu Ukrainā, kā arī vienošanos galvenos elementus. Ja situācija būtiski pasliktināsies, ES ir gatava veikt tālākas sankcijas," uzsvēra ministrs, piebilstot, ka tikšanās laikā tika arī norādīts, ka Ukrainai ir nepieciešama ne tikai finanšu palīdzība, bet arī ekspertīzes.

Savukārt ES augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni norādīja, ka pašlaik notiek diskusijas par iekārtām, kas būtu nepieciešamas EDSO ekspertiem, lai piekļūtu svarīgākajiem punktiem.

"Pašreiz Ukrainā ir 500 eksperti, bet mums ir jāstrādā, lai palielinātu profesionāļu skaitu," piebilda Mogerīni, skaidrojot, ka tajā pašā laikā jāturpina trīspusējās sarunas starp ES, Krieviju un Ukrainu.

"Mums ir nepieciešama arī efektīvāka humānā palīdzība Ukrainas austrumos un rietumos," sacīja politiķe.

Runājot par situāciju Lībijā, ES augstā pārstāve paziņoja, ka ES "grib sūtīt iedrošinājumu visiem, lai meklētu risinājumus". "Tad mēs esam gatavi palīdzēt. Mēs, ES un ES dalībvalstis, esam gatavi sniegt jebkuru atbalstu," piebilda politiķe.

Neformālā jeb tā dēvētā Gimnihas sanāksme, kas Rīgā turpināsies arī rīt, ir tradicionāla ES ārlietu ministru tikšanās, kuru organizē ES prezidējošā valsts. Gimnihas tikšanos laikā netiek pieņemti saistoši lēmumi. Tās ministriem nodrošina iespēju pārrunāt aktuālos jautājumus neformālā gaisotnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!