Irākas valdības un tās sabiedrotie spēki ieņēmuši vairākus rajonus stratēģiski nozīmīgajā Tikrītas pilsētā, padzenot no tām "Islāma valsts" (IS) karavīrus, ziņo "Al Jazeera".

Tikrītas atkarošana ir ārkārtīgi nozīmīga galvenokārt politisku iemeslu dēļ. Savukārt stratēģiski tā parāda Irākas pēdējos mēnešos pastiprinātās armijas spējas un vēlmi karot, kā arī palīdzēs saprast tās cerības vēlāk "Islāma valstij" atņemt arī citas lielās nocietinātās pilsētas, piemēram, Mosulu.

Sadama Huseina dzimtās Tikrītas iekarošana ir nozīmīga arī tāpēc, ka jau 2003. gadā ASV spēku ienākšanas laikā tās iedzīvotāji turējās ilgi un cieta lielus zaudējumus.

Otrdien Irākas spēki bija pilnībā ielenkuši pilsētu gar Tigras upi un gatavojās to ieņemt. Šobrīd armija jau izvietojusi posteņus pilsētas galvenajās ielās, atspiežot IS uz centru.

"Al Jazeera" gan norāda, ka Irākas oficiālo amatpersonu teiktais vēl nenozīmē, ka armija patiešām kontrolē pilsētu, jo zināms, ka IS kaujinieki uzspridzinājuši tiltu pār Tigru, bet vairāki ceļi uz pilsētu jau iepriekš iznīcināti ar sprāgstvielu palīdzību.

Irākas armija iepriekš izplatījusi video, kurā pie Tikrītas iznīcina vismaz 20 kaujinieku automašīnas un smagos ieročus. Tāpat ziņots, ka pa ceļam uz pilsētu iznīcināti aptuveni 400 paštaisīti spridzekļi un nogalināti vismaz 350 kaujinieki.

Tikrītas iekarošana dos iespēju Irākas spēkiem sasniegt sunnītu apdzīvoto Irākas otro lielāko pilsētu Mosulu, kuru šobrīd kontrolē IS. Mosula ir arī stratēģiski svarīgs punkts, caur kuru iet viens no valsts galvenajiem autoceļiem.

Tikmēr vairākas armijas vienības, kuras veido galvenokārt šiīti, ir paudušas agresiju un pat dedzinājušas sunnītu mājas. Irākas valdība uzsākusi izmeklēšanu, jo tā vēlas, lai arī sunnītu spēki saceltos pret IS un pievienotos Irākas armijai, taču etniskās problēmas šo plānu apdraud.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!