Foto: AFI

Igaunija ir viena no liberālākajām sabiedrībām pasaulē, tādēļ uz Tallinu mēdz doties Krievijas liberāldemokrāti, savukārt lielākais fašisms nāk no austrumiem, otrdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Viens pret vienu" pauda Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess.

"Tiešām nedomāju, ka man te būtu problēmas ar fašismu," komentējot situāciju Igaunijā pauda Ilvess, norādot, ka fašisma piesaukšana ir daļa no Krievijas propagandas.

Komentējot 16.marta notikumus Latvijā un faktu, ka atsevišķas organizācijas no Krievijas saņēmušas vairākus tūkstošus eiro, Ilvess secināja: "Muļķīgi, ka Latvija pieļauj, ka nevalstiskās organizācijas saņem naudu no Krievijas."

Savukārt, runājot par situāciju Ukrainā, Ilvess norādīja, ka Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padome vilcinājusies ar Ukrainas situācijas izvērtēšanu. Viņš to saistīja ar ciešajām ekonomiskajām saitēm starp Eiropu un Krieviju, un pat salīdzināja Eiropas lēno reakciju ar "strausa politiku". Vienlaikus viņš pauda uzskatu, ka sankcijām no ES puses jābūt ļoti nopietnām, tās jāvērš pret plašu personu loku, pat ģimenēm.

Viņš arī norādīja - fakts, ka Latvija un Lietuva aizsardzībai nevelta 2% no IKP padara abas valstis ievainojamākas un mazina morālo autoritāti apgalvojumiem, ka nepieciešama palīdzība. Taču vienlaikus viņš pauda pārliecību, ka pašreiz nav iemesla bažīties par Baltijas drošību: "Negribu raizēties tikai par Baltijas valstīm, tā ir tāda muļķīga žurnālistu retorika, ka Baltijas valstis ir nākamās. Nav pamata tā domāt."

Sadarbība Baltijas valstu starpā "nav tikai uzsauciens", tā prasa naudu, laiku, enerģiju un cilvēkus, kuri gatavi strādāt, norādīja Ilvess, piebilstot: "Ja nevēlaties maksāt, tas viss reducējas tikai līdz dziedāšanai: "Latvija, Igaunija, Lietuva"." 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!