Irākas drošības spēki un valstij lojālo kaujinieku vienības pašas izlaupījušas un nodedzinājušas mājas, kā arī iznīcinājušas veselus ciemus pēc tam, kad no to teritorijas padzinuši "Islāma valsts" (IS) kaujiniekus, atsaucoties uz "Human Rights Watch", ziņo "Vice".

Šie noziegumi pastrādāti pēc tam, kad valdības spēki un tai lojālie kaujinieki ar ASV uzlidojumu palīdzību ieņēma IS nocietināto Amerlī pilsētu uz ziemeļiem no Bagdādes. Irākas spēkus lielā mērā veido šiīti, bet IS ieņemtajās teritorijās galvenokārt dzīvo sunnīti.

Gan dzīvojamās, gan dažādu iestāžu ēkas, kā arī mošejas pilsētas apkārtnē tika nojauktas, bet sunnītu īpašumi lielā skaitā izlaupīti. "Human Rights Watch" ziņo, ka vairāki Irākas armijas pārņemtie īpašumi un pat veseli ciemi brutāli iznīcināti, izmantojot sprāgstvielas un speciālu ekipējumu.

"Irākieši atrodas slazdā starp IS un Irākas militārajiem spēkiem, dārgu cenu maksā tieši parastie irākieši," vēsta organizācija. Visi šie noziegumi pastrādāti pagājušā gada nogalē.

Satelīta attēli skaidri norāda uz postījumiem, kuri nodarīti ciemiem jau pēc IS padzīšanas:

Satelīta fotogrāfija pēc IS padzīšanas

Satelīta fotogrāfija pēc Irākai lojālo spēku pastrādātajiem noziegumiem

Šobrīd Irākas spēki, kā arī kurdu pešmergas kaujinieki un ASV vadītās koalīcijas uzlidojumi piespieduši džihādistus atkāpties no daudzām viņu pērn ieņemtajām teritorijām.

Irākas valdība ir uzsākusi izmeklēšanu sakarā ar tai lojālo militāro spēku pastrādātajiem noziegumiem, jo vēlas, lai arī sunnīti iesaistās pretošanās kustībā pret IS. Pastrādāto noziegumu dēļ gan notiek tieši pretējais - daudzi sunnīti ir pievienojušies islāma teroristu kaujiniekiem, lai pasargātu sevi un savas ģimenes no Irākas šiītu karavīriem.

Kopumā izlaupīti un pilnībā vai daļēji izpostīti vismaz 47 ciemi. Aculiecinieki stāsta, ka laupītāji ņēmuši visu, sākot no elektroniskām ierīcēm un drēbēm līdz pat elektrības vadiem, bet pēcāk izlaupītās ēkas nodedzinājuši vai uzspridzinājuši.

Vairākas Irākas spēkiem lojālas kaujinieku grupas, kuras lielākoties veido šiīti, darbojas ārpus likuma, un tiem ir maza vai nekāda atbildība. Daudzi no noziegumu pastrādātājiem bijuši "Badr" grupējuma kaujinieki, kuri ir cieši saistīti ar Irānu, kura ir lielākā šiītu valsts pasaulē. 

Arī iepriekš ziņots par nepamatotām sunnītu slepkavībām. Irākas premjers jau vairākkārt ir pieprasījis ieviest vienotu kontroli pār visiem valstij lojālajiem kaujinieku grupējumiem, bet tas pagaidām nav nodrošināts.

"Irāka nevar uzvarēt IS, kamēr tajā notiek uzbrukumi civiliedzīvotāiem, kas pārkāpj kara likumus un kaitē cilvēku pašcieņai," iepriekš izteicās "Human Rights Watch" pārstāvis Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikā Džo Storks. Viņš norāda, ka to vajadzētu ņemt vērā arī tām valstīm, piemēram, ASV un Irānai, kuras atbalsta Irāku.

Šobrīd aptuveni 30 000 vīru spēcīgi Irākai lojālu kaujinieku spēki gatavojas padzīt džihādistus no Tikrītas, taču vietējās sunnītu ciltis tiecas atbalstīt IS un nostāties pret valdības spēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!