Ukrainas valdības sēdes laikā arestētas divas augsta ranga amatpersonas, kuras tiek apsūdzētas korupcijā.

Aizturētie - Ārkārtas situāciju dienesta vadītājs Serhijs Bočkovskis un viņa pirmais vietnieks Vasils Stojeckis - valdības sēžu zālē tika saslēgti roku dzelžos un aizvesti. Abu arestā noraudzījās valdības locekļi.

Amatpersonu aizturēšanas videoieraksts nodots arī medijiem.
Premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks, komentējot notikušo, brīdināja, ka "tas notiks ar ikvienu, kas pārkāpj likumu".

"Kad valsts karo un mēs skaitām katru kapeiku, viņi apzog tautu un valsti," piebilda valdības vadītājs.

Iekšlietu ministrs Arsēns Avakovs paskaidroja, ka arestētie tiek turēti aizdomās par līdzekļu nopludināšanu uz ārzonām.

Savukārt Iekšlietu ministrijas preses dienests aģentūrai UNIAN pavēstīja, ka Bočkovskim un Stojeckim tiek inkriminēta noziedzīgu shēmu izstrādāšana, lai iepirktu degvielu no privātiem uzņēmējiem par paaugstinātām cenām.

Avakovs lūdzis valdību aizturētos atcelt no ieņemamiem amatiem, kā arī atbrīvot visus Ārkārtas situāciju dienesta reģionālos vadītājus.

Bočkovskis par Ārkārtas situāciju dienesta vadītāju tika iecelts 2014.gada aprīlī pēc bijušā prezidenta Viktora Janukoviča gāšanas.

Abi arestanti tiek turēti aizdomās, ka viņi pārmaksājuši par valsts iepirkumiem no vairākiem uzņēmumiem, arī no Krievijas naftas giganta "Lukoil", savu peļņu noguldot ārzonu kontos, sacīja Avakovs.

Publisks amatpersonu arests bijis nepieciešams kā "preventīvā vakcinācija pret visiem tiem pie varas esošajiem korumpantiem, kuru skaits diemžēl ir liels", norādīja ministrs.

Amatpersonu aresta video uzreiz tika ievietots tīmekļa vietnē "YouTube", kur tas izraisīja tūlītēju tīmekļa lietotāju reakciju.

Amatpersonām turpmāk katru rītu vajadzētu sākt ar Iekšlietu ministrijas mājaslapā publicētā meklēšanā izsludināto personu saraksta pārlūkošanu, tviterī norādīja politiskais komentētājs Tarass Berezovecs.

Amatpersonas arestētas tikai dažas stundas pēc tam, kad prezidents Petro Porošenko domstarpību dēļ par valsts lielākā naftas un gāzes uzņēmuma kontroli no amata bija atbrīvojis Dņepropetrovskas apgabala gubernatoru ietekmīgo oligarhu Ihoru Kolomoiski.

Deputāts un Kolomoiska sabiedrotais Boriss Filatovs apsūdzēja valdību, ka tā uzvedas kā totalitāra valsts.

"Cik es atceros, pēdējā reize, kad valdības amatpersona tika arestēta tiešajā ēterā sēdes gaitā, bija Ziemeļkorejas politbirojā," viņš ierakstīja sociālajā tīklā "Facebook".

"Protams, paraugarests pēc Kolomoiska atlaišanas bija brīnišķīgs sabiedrisko attiecību gājiens," viņš piebilda.

Starptautiskais Valūtas fonds, kas Ukrainai apstiprinājis 16 miljardu eiro lielu palīdzības programmu, Kijevai pieprasījis mazināt oligarhu ietekmi un izskaust korupciju.

Tomēr valdībai ir vajadzīgs atbalsts arī no ietekmīgo vietējo spēlētāju puses, tādu kā Kolomoiskis, tās cīņā pret Krievijas algotņiem un karaspēku valsts austrumos.

Banku nozares miljardieris pēc Janukoviča gāšanas bija apliecinājis lojalitāti jaunajai varai un sniedzis palīdzību cīņā pret Krievijas algotņiem.

Viņš finansējis spēcīgu brīvprātīgo karotāju vienību un pat piedāvājis 18 200 eiro katram teroristam, kas viņa līdz šim vadītajā apgabalā padosies varasiestādēm.

Viņa atlaišana raisa bažas par dziļām plaisām attiecībās ar Kijevu, Dņepropetrovskas ieslīgšanu haosā un svaru kausu nosvēršanos par labu prokrieviskajām teroristu bandām.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Kā janvāra beigās ANO Drošības padomes sēdē apliecināja Ukrainas vēstnieks ANO Jurijs Sergejevs, Ukrainas austrumos atrodas 12 000 Krievijas karavīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!