Foto: Reuters/Scanpix

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns šajā gadā devis rīkojumus par 15 cilvēku, tai skaitā augsta ranga amatpersonu, sodīšanu ar nāvi, atsaucoties uz Dienvidkorejas izlūkošanas datiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Šie 15 cilvēki bijuši apsūdzēti spiegošanā un nošauti, Dienvidkorejas Izlūkošanas aģentūra trešdien informēja parlamentu. Starp nogalinātajiem ir divi viceministri, kuri iebilduši Kima politikai, kā arī kāda orķestra biedri.

Viens no nogalinātajiem ir Mežsaimniecības ministrs, kurš žēlojies par valsts apmežošanas plānu, skaidro aģentūra "Yonhap".

"Atrunas un spriešana uz Kimu Čenunu neiedarbojas, viņa valdīšanas stils ir panākt visu," deputātiem paziņoja parlamentārās izlūkošanas komisijas loceklis Šins Kjangmins.

No ārpuses ir grūti uzzināt, kas tieši notiek Ziemeļkorejā. Ja ziņas par 15 augsti stāvošu personu sodīšanu ar nāvi gada pirmajos četros mēnešos ir patiesas, tas var norādīt, ka režīms kļūst stingrāks, analizē BBC.

Nāvessodi bijušas paraugprāvas, ar kurām Kims Čenuns reaģējis uz viņa autoritātes apšaubīšanu, Dienvidkorejas aģentiem atklājusi kāda Phenjanas amatpersona.

Tiek uzskatīts, ka starp sodītajiem ir arī četri "Unhasu" orķestra biedri. Pirms apprecēšanās ar Kimu, šajā orķestrī dziedātāja bijusi līdera kundze Ri Soldžu.

Orķestra vadītājs nogalināts, iespējams, par Kimu ģimenes noslēpumu izpaušanu, ziņo aģentūra "Yonhap", atsaucoties uz Dienvidkorejas politiķi Lī Čolvū.

2013. gadā Kims Čenuns pavēlēja sodīt ar nāvi savu ietekmīgo onkuli un viņa tuvākos sabiedrotos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!