Par godu 70. gadadienai kopš nacistiskās Vācijas sagrāves Otrajā pasaules karā, ukraiņu aktīvisti radījuši divus aizkustinošus video, kuros pagātne saistīta ar pašlaik Ukrainā notiekošo konfliktu un jau citu paaudzi.

Sociālās reklāmas sākumā norādīts, ka Otrajā pasaules karā dzīvības zaudēja astoņi miljoni Ukrainas iedzīvotāju. 2021 no Padomu Savienības varoņiem bija ukraiņi, bet no 41 PSRS maršala 10 dzimuši Ukrainā.

Video rullīšos mazdēls un mazmeita zvana saviem vecvecākiem, lai apsveiktu viņus ar Uzvaras dienu, bet pēc sarunas turpina savu darbu – palīdz ievainotajiem un dodas kaujas uzdevumā.

"Ar Uzvaras dienu, vectēv," vienā no rullīšiem jauns karavīrs telefonsarunā saka veterānam. "Slava Ukraina," nosaka sirmais kungs, kamēr mazdēls jau dodas uzdevumā.

"Atceramies. Lepojamies. Uzvarēsim," teikts video noslēgumā.

Sociālo reklāmu radījuši grupas "Informācijas pretestība" brīvprātīgie kopā ar Ukrainas Bruņotajiem spēkiem.

Vēstīts, ka kopš tautas protestiem Ukrainā, kuros gāzts prezidents Viktors Janukovičs, kā arī Krievijas realizētās Krimas pussalas aneksijas un Kremļa atbalstītā bruņotā konflikta Donbasā, Ukraina arvien vairāk sarauj saites ar Krieviju un PSRS mantojumu.

Valstī tiek gāzti Ļeņina pieminekļi, bet nesen parlaments nolēma Krievijā un PSRS pieņemto apzīmējumu "Lielais Tēvijas karš" aizstāt ar starptautisko "Otrais pasaules karš".

Informāciju par Ukrainu Otrajā pasaules karā var iegūt šajā infografikā.

Avots: Ukrainas krīzes mediju centrs. Pilnā izmērā šeit

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!