Par godu Karama cilvēktiesību filmu festivālam Gazas konflikta izpostītajā Šužaijā starp ēku drupām izrullēts sarkanais paklājs, tiesa gan, pa to nesoļoja pasaules līmeņa slavenības dārgos dizaineru tērpos, bet gan ikviens interesents, vēsta ārvalstu mediji.

"Mēs izklājām 70 metru garu sarkano paklāju uz viena no galvenajiem ceļiem, kas ved uz filmu festivāla norises vietu, - uz ceļa, kas ir iznīcinātu māju ieskauts. Mēs ielūdzām visus vietējos doties gājienā pa sarkano paklāju uz pirmizrādi. Tas bija mūsu veids, kā pateikt, ka ikviens no viņiem ir svarīgs," žurnālam "+972" pastāstījis viens no organizatoriem Saūds Aburamadans.

Karama (arābiski "cieņa") festivāla organizatori pasākumu raksturo kā "platformu, kas izmanto ekrāna mākslu, saistītu ar cilvēktiesībām un taisnīgumu, kā elementus, lai kopā ar filmu veidotājiem, māksliniekiem un citiem radītu starpkultūru platformu plašākas sabiedrības informēšanai un iedrošināšanai, rīkoties cilvēktiesību pārkāpumu mazināšanas labā".

Festivāls norisinājies divas dienas – ceturtdien un piektdien. Pasākumā demonstrētas tādas filmas kā: "Es esmu cilvēks", "Bagdādes Messi" un "Roshmia".

Karama filmu festivāla norise Šužaijas apgabalā ir simboliska, jo tā ir viena no teritorijām, kas smagi cieta pērnā gada Izraēlas militāro spēku triecienā Gazas joslas kaujiniekiem. Pērn 17. jūlija naktī, pēc vairāk nekā nedēļu ilgiem gaisa triecieniem mērķiem Gazas joslā, Izraēlas karavīri sāka sauszemes iebrukumu šajā palestīniešu kontrolētajā teritorijā. 20.jūlijā uzbrukumā Šužaijai bojā gāja vismaz 90 palestīnieši.

80% Izraēlas uzbrukumos nogalināto palestīniešu bija mierīgie iedzīvotāji, liecina Palestīniešu cilvēktiesību centra apkopotā informācija.

"Kad mēs meklējām iespējamās pasākuma norises vietas, mēs atbraucām uz Šužaiju Gazas austrumos, kur liela daļa pārvērsta gruvešos. Mēs stāvējām blakus iznīcinātai mošejai sabrukušu māju ieskauti, un kļuva skaidrs, ka tā ir īstā vieta, kur organizēt filmu festivālu, kas fokusējas uz cilvēktiesībām," norādījis Aburamadans.

Uz pasākuma atklāšanu bija ieradušies simtiem vietējo, kā arī cilvēki no citiem apgabaliem Gazas joslā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!