Foto: AFP/Scanpix
Starptautiskās teroristiskās organizācijas "Al Queda" atzars Jemenā apstiprinājis, ka tā līderis gājis bojā ASV bezpilota lidaparāta uzlidojumā, liecina internetā izplatītais video.

Nasirs al Vuhaiši, kurš tika uzskatīts par otro ietekmīgāko līderi "Al Queda", "tika nogalināts ASV bezpilota lidaparāta uzbrukumā, kas bija vērsts pret viņu un vēl dieviem mudžahedīniem", teikts video paziņojumā, kas datēts ar 15.jūniju.

Laikraksts "Washingto Post" pirmdien vēstīja, ka Vuhaiši, iespējams, likvidēts pagājušajā nedēļā.

Par jebkādu informāciju, kas ļautu Vuhaiši sagūstīt vai likvidēt, ASV valdība bija izsludinājusi 10 miljonus ASV dolāru lielu atlīdzību.

Kādreizējais "Al Qaeda" dibinātāja Osamas bin Ladena līdzgaitnieks Vuhaiši apmeklēja "Al Farouk" treniņnometni Afganistānā 90.gadu beigās.

Tiek uzskatīts, ka 2002.gadā viņš no Afganistānas aizbēdzis uz Irānu, kur viņš tika arestēts un nodots Jemenai. Tur Vuhaiši tika turēts ieslodzījumā, līdz 2006.gada februārī, izrokot tuneli, viņš izbēga kopā ar 22 citiem cietumniekiem.

2007.gadā Vuhaiši kļuva par "Al Qaeda" vadītāju Jemenā.

Kad 2010.gadā Pakistānā bin Ladens tika likvidēts, Vuhaiši brīdināja ASV, ka cīņa ar līdera nāvi nebeigsies.

Jemenā grupējums izmantojis mēnešiem ilgās cīņas starp Irānas atbalstītajiem nemierniekiem un viņu Saūda Arābijas atbalstītajiem pretiniekiem, lai iegūtu kontroli pār Hadramautas provinces galvaspilsētu Mukellu, kurā dzīvo 200 000 iedzīvotāju.

ASV uzskata, ka "Al Qaeda" Arābijas pussalā ir bīstamākais ekstrēmistu grupējuma atzars, un regulāri veic bezpilota lidaparātu uzbrukumus Jemenas teritorijā.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!