Foto: Reuters/Scanpix

ASV un Eiropas Savienība (ES) gatavo jaunas sankcijas pret Krieviju konflikta saasināšanās gadījumā Ukrainas austrumos, taču oficiāli par to netiek ziņots, lai Maskava nepaspētu sagatavoties, paziņojis Krieviju pametušais ekonomists Sergejs Gurijevs.

Viņaprāt, šīs sankcijas var būt tik nopietnas, ka novedīs pie pilna mēroga krīzes. "Amerikāņi un eiropieši ir nodevuši krievu partneriem, ka nākamā agresīvo darbību izvēršana Ukrainas austrumos saskarsies ar jauna līmeņa sankcijām, kas novedīs pie katastrofālas notikumu attīstības Krievijas ekonomikai. Viens no viedokļiem Eiropā un ASV ir tāds, ka viņi negrasās par to runāt publiski, lai Krievijas vara nevarētu sagatavoties," intervijā telekanālam "Doždj" pavēstīja Francijā mītošais ekonomists.

Šī gada sākumā kļuva zināms, ka ES un ASV izskata iespēju ierobežot Krievijai piekļuvi Vispasaules Starpbanku finanšu telekomunikāciju sabiedrības (SWIFT) sistēmai. Tomēr Gurijevs norādīja, ka ir daudz nopietnākas lietas par banku atslēgšanu no starptautiskās naudas pārskaitīšanas sistēmas.

Pēc viņa teiktā, rietumvalstīm ir liels daudzums instrumentu, kas var kaitēt Krievijas interesēm. "Krievijai ir milzīgi riski, kas saistīti ar to, ka jaunas agresīvas darbības var novest pie daudz nopietnākām krīzes izpausmēm ekonomikā nekā mēs esam novērojuši līdz šim," pavēstīja Gurijevs.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš pagājušā gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!