Foto: Kadrs no video

Nesen publiskoti arhīva dokumenti norāda, ka PSRS populārā leģenda par "28 panfiloviešiem", kuri 1941. gadā, atvairot vācu tanku uzbrukumu varonīgi krituši kaujā par Maskavu, ir izdomājums.

70 gadus pēc Otrā pasaules kara beigām Krievijā un atsevišķās bijušās PSRS valstīs ir ielas, kas nosauktas "Panfilova varoņu" vārdā.

Savukārt jūnijā ar Krievijas Kultūras ministrijas atbalstu sākts darbs pie filmas, kurā slavināti Panfilova vienības varoņdarbi. "28 drosmīgākie dēli" pieminēti arī Maskavas himnā, raksta "Radio Brīvā Eiropa".

Video: Filmas "28 panfilovieši" treileris

Tanku uzbrukuma apturēšana

Ivans Panfilovs bija Sarkanās armijas 316. strēlnieku divīzijas ģenerālmajors – viens no vīriem, kuri varonīgi cīnījušies un krituši 1941. gada novembrī kaujā pie Maskavas.

Pēdējie 28 dzīvi palikušie karavīri 16. novembrī vairākas stundas ilgā kaujā iznīcinājuši 18 vācu tankus, apturot uzbrukumu Maskavai, bet paši kaujā krituši.

Par panfiloviešu varoņdarbiem 1941. gadā rakstīja Sarkanās armijas laikraksts "Krasnaja Zvezda".

28 panfilovieši pēc nāves tika pasludināti par Padomju Savienības Varoņiem, tika uzcelts viņiem veltīts memoriāls, radīti literāri darbi un kritušo vārdi iekļauti mācību programmās.

Dokumenti atklāj patiesību

Vēsturnieki jau sen ir norādījuši, ka stāstā par panfiloviešiem ir neskaidrības un pretrunas. Krievijas Valsts arhīva jūlijā publicēti atslepenoti dokumenti kliedē pēdējās šaubas.

1948. gada ziņojumā "Par 28 panfiloviešiem", kurā PSRS militārais prokurors informēja politbiroja locekli Andreju Ždanovu, atzīts, ka leģenda "neatbilst patiesībai" un ir "Sarkanās Armijas žurnālistu izdomājums".

Izrādās, daži no "kritušajiem varoņiem" bijuši dzīvi vēl vairākus gadus pēc kaujas.

1947. gadā "par dzimtenes nodevību" tika arestēts karavīrs Ivans Dobrobabins. Atklājās, ka viņš bijis viens no 28 vīriem, kurš "pēc nāves" pasludināts par varoni, liecina 1948. gada dokuments.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka Dobrobabins padevies vāciešiem un vēlāk sācis strādāt okupēto teritoriju policijā. Dzīvi izrādījušies vēl pieci citi "kritušie", bet viens no varoņiem patiesībā gājis bojā divas dienas pirms leģendārās kaujas.

"Izmeklēšanā ir noskaidrots, ka presē attēlotie 28 Panfilova gvardu varoņdarbi ir korespondenta Korotejeva izdomājums," teikts 1948. gada dokumentā.

Ielas būtu jāpārdēvē, bet filma tiks uzņemta

"Tagad visas šaubas ir pagaisušas un šis mīts izzudīs," dokumentus "Radio Brīvā Eiropa" komentē par Krimas aneksijas kritizēšanu no darba Maskavas Valsts Starptautisko attiecību institūtā atbrīvotais profesors Andrejs Zubovs.

Šo dokumentālo pierādījumu parādīšanās nozīmē, ka ir jāpārdēvē ielas, kas nosauktas panfiloviešu vārdā, viņš ir pārliecināts.

Tomēr nav zināms, kā tas varētu notikt. Krievijas prezidenta Vladimira Putina administrācija cenšas nepieļaut, lai tiktu apšaubīts Krievijā vispārpieņemtais melnā un baltā pretnostatījuma naratīvs par uzvaru pār nacistisko Vāciju.

Tikmēr jaunās filmas veidotāji sola turpināt darbu pie kinolentes par spīti mēģinājumiem ar dokumentu publicēšanu "graut šo varonīgo sasniegumu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!