Foto: Reuters/Scanpix

Ķīna drīzumā plāno mainīt viena bērna politiku uz divu bērnu politiku, atsaucoties uz anonīmu avotu, trešdien ziņoja vietējais laikraksts.

Gandrīz visiem pāriem būs atļauti divi bērni pēc paziņojuma, kas gaidāms šī gada beigās vai nākamā gada sākumā, vēsta Šanhajas laikraksts "China Business News", atsaucoties uz kādu pētnieku Nacionālajā veselības un ģimenes plānošanas komisijā.

Tiesa, cits komisijas loceklis noliedzis, ka kaut kas tāds ticis pārrunāts, vēsta Honkongas laikraksts "South China Morning Post".

Ja izskanējušās ziņas ir patiesas, reforma būtu otrais divu gadu laikā noteiktais atvieglojums politikai, kas tika ieviesta 1979.gadā, lai risinātu sociālās, ekonomiskās un vides problēmas, ko radīja pārapdzīvotība.

Tomēr iedzīvotāju novecošana, darbaspēka trūkums un pieaugošā dzimumu nelīdzsvarotība lika valdībai pirms diviem gadiem paziņot, ka dažām ģimenēm varēs būt otrs bērns.

Atļauja audzināt otru bērnu 2014.gadā tika piedāvāta apmēram 11 miljoniem pāru. Tikai viens miljons pāru pieteicās uz šo atļauju, kas bija mazāk nekā iecerētie divi miljoni gadā, un ievērojami mazāk, nekā būtu nepieciešams, lai nodrošinātu iedzīvotāju skaita pašatražošanos.

Viena no valsts galvenajām domnīcām "Chinese Academy of Social Sciences" mudināja ieviest divu bērnu politiku pagājušajā gadā, lai reaģētu uz dzimstības rādītāju pazemināšanos.

Martā premjerministrs Li Kecjans paziņoja, ka Ķīna reformēs "dzimstības kontroles vadību".

Komisija iepriekš šomēnes pavēstīja, ka strādā pie politikas pārskatīšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!