Foto: AP/Scanpix
Ķīnas pazīstamākais kinorežisors Čžans Imou ir samaksājis 7,5 miljonu juaņu (890 tūkstoši eiro) lielu naudassodu par valstī esošās “viena bērna politikas” pārkāpšanu, atsaucoties uz amatpersonām, piektdien ziņo aģentūra AFP.

Pēc mēnešiem ilgām baumām, ka režisoram ir līdz pat septiņiem bērniem no dažādām sievietēm, Čžans decembrī atzina, ka viņam ir divi dēli un meita no pašreizējās sievas un vēl viena meita no iepriekšējām laulībām.

20. gadsimta septiņdesmitajos gados pieņemtais ģimenes plānošanas likums vairumam Ķīniešu vecāku liedz radīt vairāk par vienu bērnu, lai novērstu pārapdzīvotību.

Izmeklēšana par režisora pārkāpumiem ilgusi vairāk nekā pusgadu, to kavējusi pāra nevēlēšanās sadarboties, norādīja amatpersonas. Soda apmērs noteikts balstoties uz ģimenes ienākumiem pirms katra bērna dzimšanas.

Režisors apgalvoja, ka viņa ienākumi ir mainīgi un vienā gadā pat bijuši tikai 330 eiro.

Sods ir krietni liekāks par vairumu "viena bērna politikas" pārkāpējiem līdz šim piespriesto, taču tas ir krietni zemāks par Ķīnas medijos iepriekš prognozētajiem 160 miljoniem juaņu (20 miljoni eiro).

Jau vēstīts, ka pagājušā gada nogalē Ķīna ieviesa izmaiņas "viena bērna politikā". Turpmāk pāriem būs atļauts radīt divus bērnus līdzšinējā viena vietā, ja viens no vecākiem pats ir bijis vienīgais bērns ģimenē.

Līdz tam izņēmums bija laukos dzīvojošās ģimenes – tām ir atļauts dzemdēt arī otru bērnu, ja pirmdzimtais ir meitenīte. Izņēmums "viena bērna" politikā bija arī pāri, kur abi vecāki bijuši vienīgie bērni ģimenēs.

Tiesību aizstāvji uzskata, ka viena bērna politika kropļo demogrāfiju un ir iemesls Ķīnas sabiedrības novecošanai. Tāpat paredzams, ka liels veco cilvēku īpatsvars var radīt valstij ekonomiskas problēmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!