Foto: AP/Scanpix
Moldovas parlaments ceturtdien ar niecīgu balsu pārsvaru apstiprinājis premjerministra Valeriu Streleca izveidoto valdību.

Par valdības sastāvu un programmu balsojuši 52 deputāti no proeiropeiskās koalīcijas, kurā apvienojušās Liberāldemokrātiskā partija, Demokrātiskā partija un Liberālā partija. Moldovas parlamentā ir kopskaitā 101 deputāts.

Jūnijā Moldovā izcēlās skandāls, ko izraisīja ziņas, ka banku sistēmā bez pēdām pazudusi summa, kas līdzinās miljardam ASV dolāru. Skandāla rezultātā bija spiests atkāpties premjerministrs Kirils Gaburičs, kas šai amatā bija nostrādājis tikai nedaudz vairāk per 100 dienām.

Naudas pazušana un tās veicinātā Moldovas politiskā nestabilitāte ir aizkavējusi vienošanos ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF) par jaunu finansiālā atbalsta programmu, kas savukārt bloķējis arī ES budžeta atbalsta pārskaitīšanu.

45 gadus vecais liberāldemokrāts Strelecs tika izraudzīts kā kompromisa kandidāts, kad koalīcija nevarēja vienoties par sākotnējo premjera amata kandidāti - līdzšinējo izglītības ministri Maiju Sandu, kas izteica gatavību uzņemties šos pienākumus, ja tiks atcelts valsts prokurors un nacionālās bankas vadītājs.

Streleca valdībā būs četri vicepremjeri - ārlietu un eirointegrācijas ministre Natālija Germana, ekonomikas ministrs, Francijas un Moldovas pilsonis Stefans Kristofs Bridē, savukārt vicepemjers George Brega pārzinās sociālos jautājumus un vicepremjers Viktors Osipovs - reintegrācijas lietas.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!