Krievija skatās atpakaļ uz savu padomju pagātni un arvien vairāk izmanto padomju diktatora Josifa Staļina metodes, ceturtdien publicētā rakstā paziņojusi Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

"Pēdējā desmitgadē esam piedzīvojuši, ka Krievijas Federācija mācās no savas padomju pagātnes un zinības smeļas no brutālā staļinisma režīma. Invāzija Gruzijā un Ukrainā runā pati par sevi," Grībauskaite norādījusi izdevumā "Wall Street Journal" (WSJ) publicētā rakstā.

Lietuvas prezidentes izteikumi publicēti dienā, kad tiek atzīmēta 75.gadadiena kopš ASV paziņoja, ka neatzīst Padomju Savienības īstenoto Baltijas valstu okupāciju.

"Šodien - tāpat kā pirms 75 gadiem - mums ir jābūt vienotiem. Mēs noraidām Gruzijas teritorijas okupāciju, nosodām Krimas aneksiju un paužam kategorisku nožēlu par Krievijas militāro agresiju pret Ukrainu," WSJ rakstīja Grībauskaite.

Viņa uzsvēra, ka "stāsts par Lietuvas jaunākajām pārmaiņām var kalpot par piemēru mūsu kaimiņiem Austrumos".

"Valsts piedzīvoja drastiskas reformas, rada mieru ar savu pagātni, uzņēmās atbildību par mūsu tautas traģiskajiem zaudējumiem un veidoja pamatus nākotnei. Tagad labklājīga un brīva Lietuva ir lepna būt daļa no plaukstošo demokrātiju kluba," lasāms Grībauskaites sagatavotajā rakstā.

Lietuvas prezidente sacīja, ka Ukraina, Moldova un Gruzija arī ir izvēlējušās Eiropas integrācijas ceļu un "nevienam nav tiesību to apšaubīt vai kavēt".

"Vēsture māca, ka spaidi, spiediens un atklāta šantāža ir vēl lielāka motivācija pretoties un sasniegt šos mērķus. Autoritāri un totalitāri režīmi nekad negūst panākumus centienos uz ilgu laiku atņemt cilvēkiem brīvību. Mūsu demokrātijām ir morāla atbildība atbalstīt izvēli par cieņu un demokrātiju, tirdzniecību un brīvu pārvietošanos, dzīvi drošībā un labklājībā," rakstīja Grībauskaite.

1940.gada 23.jūlijā ASV Valsts sekretāra vietnieks Samners Velss parakstīja oficiālu paziņojumu par to, ka ASV neatzīst Padomju Savienības īstenoto Latvijas, Lietuvas un Igaunijas aneksiju. ASV neatzīšanas politiku turpināja visus 50 gadus, kamēr Baltijas valstis atradās padomju varā. Gadu gaitā Vašingtonā darbu turpināja arī Lietuvas vēstniecība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!