Foto: Reuters/Scanpix

Ungārijas ārlietu ministrs Pēters Sījārto noraidījis kritiku par spēka pielietošanu pret nelegālajiem imigrantiem, nosaucot to par "dīvainu un pārsteidzošu".

Viņš norādīja, ka Ungārijas robežu apsargājošo policistu virzienā trešdien tika mesti akmeņi, ķieģeļi un betona gabali. Ministrs uzsvēra, ka tie, kas kritizē drošības spēku atbildes reakciju, "iedrošina tos cilvēkus, kas pastrādā noziegumu".

"Šādiem agresīviem cilvēkiem nekad netiks atļauts ienākt Ungārijas teritorijā, pat ne tranzīta nolūkā," piebilda Sījārto, "Ungārijas policija aizsargās sevi, robežu neatkarīgi no tā, kādu naidīgu un pārsteidzošu reakciju mēs saņemsim no starptautiskās politiskās arēnas."

Eiropas Savienības (ES) migrācijas lietu komisārs Dimitris Avramopuls pēc tikšanās ar Sījārto Budapeštā brīdināja, ka "vardarbība nav risinājums". Ungārijas uzceltais žogs uz robežas tikai pavērsīs imigrantu plūsmu citā virzienā un eskalējis spriedzi, apgalvoja komisārs.

Kritiku par spēka pielietošanu pret vardarbīgajiem nelegālajiem imigrantiem izteica arī ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns, nosaucot to par nepieņemamu.

Sadursmes izcēlās Reskes robežšķērsošanas punktā uz Ungārijas un Serbijas robežas trešdien, kad policija centās bloķēt lielu daudzumu robežpārkāpēju, kas bija sapulcējušies pie dzeloņstiepļu žoga Serbijas pusē.

Pēc aptuveni stundu ilgušas konfrontācijas dažiem imigrantiem izdevās nožogojumu pārraut un iekļūt Ungārijas teritorijā. Ungāru policijas specvienības atkāpās 50 metrus un tad pret robežpārkāpējiem raidīja asaru gāzi.

Sadursmēs ievainoti 20 policisti, paziņoja Ungārijas valdība.

Stundu pirms uzbrukuma robežai imigranti ungāru policijai izvirzījuši ultimātu, paziņoja Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna padomnieks Bakondi Giergi.

"Viņi pieprasīja, lai ļauj viņiem dodies tālāk, vai arī viņi pielietos vardarbību. Ungārijas policija, protams, nepakļaujas nekādiem ultimātiem," preses konferencē Segedā, netālu no robežas ar Serbiju, uzsvēra Giergi.

"Mēs salabosim žogu. Patiesībā mēs uzliksim stiprāku žogu," viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!