Foto: Reuters/Scanpix

Sīriešu bēglis Osams Abduls Mohsens, kurš kļuva slavens, kad viņu uz Ungārijas robežas paklupināja vietējā žurnāliste, noliedz ziņas, ka būtu saistīts ar islāmistu nemierniekiem, vēsta laikraksts "The New York Times".

51 gadu vecais vīrietis, kurš Spānijā dabūjis futbola trenera darbu, telefonintervijā laikrakstam norāda, ka nekad nav paudis atbalstu ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistītajam Sīrijas islāmistu nemiernieku grupējuma "Al Nusra", bet ir tikai piedalījies miermīlīgās demonstrācijās pret Bašara al Asada režīmu 2011. gadā.

Kurdu Demokrātiskās savienības partija (PYD) un citi avoti, kuri Mohsenu apsūdzējuši par saistību ar "Al Nusra", savus paziņojumus pamatoja ar nu jau izdzēstiem ierakstiem Mohsena sociālajos tīklos.

Mohsena "Facebook" lapā bija fona attēls – balti uzraksti arābu valodā uz melna fona – musulmaņu ticības apliecinājums, kā arī ieraksts, kurā apbrīnoti pret Asada valdību karojošie sunnītu nemiernieki.

Foto: Ekrānuzņēmums

Norādot, ka viņš neatceras visu, ko gadu gaitā rakstījis "Facebook" lapā, Mohsens pieļauj, ka viņu par Sīrijas valdības kritiku vēlas diskreditēt Asada atbalstītāji.

Savukārt nu jau izdzēstais fona attēls ar baltajiem uzrakstiem uz melnā fona nebūt nav bijis "Al Nusra" karogs, kā daudzi to pieņēmuši, skaidro vīrietis.

"Plakātā ir teikts: "Nav cita dieva kā vien Dievs!". Tāpēc es nesaprotu, kur ir problēma. Uz Saūda Arābijas karoga ir tie paši vārdi," viņš skaidro.

Otrs pamatojums, ko kritiķi min kā pierādījumu Mohsena saistībai ar "Al Nusra", ir 2013. gada 12. oktobrī tapis ieraksts viņa "Facebook" lapā, kurā karotāji pret Asada režīmu saukti par varoņiem un modžahediem (svētajiem karotājiem).

Lai gan ieraksts skaidri parāda Mohsena simpātijas nemierniekiem, vārds "modžaheds" Sīrijā parasti tiek lietots, apzīmējot visas sunnītu nemiernieku grupas, tai skaitā arī mērenos ASV atbalstītos nemierniekus, nevis tikai ar "Al Qaeda" saistīto "Al Nusra", akcentē "The New York Times".

Viens no tiem, kas palīdzējis veicināt baumu izplatību par Mohsena iespējamo saistību ar islāmistiem, ir Sīrijas valdību atbalstošās ziņu vietnes redaktors Leits Abu Fadels, norāda "The New York Times".


Viņš pirmais izplatījis ekrānuzņēmumus ar ierakstiem no Mohsena "Facebook" lapas. Vēlāk šos attēlus kā pierādījumu bēgļa saistībai ar terorismu izmantojis Kanādas konservatīvais politikas komentētājs Ezra Levants, saucot fona attēlu par "Al Nusra" karogu.

Šos pašus ekrānuzņēmumus par pamatu savām apsūdzībām ņēmusi kurdu PYD partija, kura Mohsenu apsūdzēja arī par līdzdalību 2004. gadā Sīrijas ziemeļos notikušos futbola fanu grautiņos, kuros tika nogalināti kurdu līdzjutēji.

Kritiku par nepietiekamu pierādījumu izmantošanu, lai izvirzītu tik nopietnas apsūdzības, PYD veltījis pazīstams kurdu žurnālists Mustafa Ebdi, norāda medijs.

Jautāts par izskanējušām apsūdzībām, ka viņš ir karojis kopā ar "Al Nusra", Mohsens Spānijas laikrakstam "La Gaceta" atbildēja, ka tie ir meli.

"Es kritizēju Bašaru al Asadu. Un ikvienam, kurš viņu kritizēs, nāksies saskarties ar meliem," norādīja futbola treneris.

"Es mīlu mieru. Man nepatīk Bašars al Asads, man nepatīk "Al Nusra". Es esmu musulmanis un man nepatīk nāve. Es tikai vēlos labāku dzīvi. Es tikai vēlos dzīvot mierā ar savu ģimeni un draugiem," apgalvoja Mohsens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!