Foto: Reuters/Scanpix

Japāņu alpīnists, 33 gadus vecais Nobukazu Kuriki, kurš iepriekš apsaldējumu dēļ zaudējis deviņus pirkstus, pārtraucis mēģinājumu sasniegt Everesta virsotni, vēsta raidsabiedrība BBC.


"Es ļoti centos, bet lielāko daļu savas enerģijas patērēju, pārvietojoties pa dziļo sniegu," savās pārdomās Nobukazu Kuriki dalījies
sociālajā tīklā "Facebook"
.

"Es sapratu, ja turpināšu, tad es nevarētu atgriezties atpakaļ dzīvs," viņš raksta.

Kuriki bija pirmais cilvēks, kurš centās pārspēt Everestu, kopš aprīļa postošās zemestrīces Nepālā, atzīmē BBC.

Tas bija viņa piektais mēģinājums sasniegt Everesta virsotni pēdējo sešu gadu laikā.

Alpīnists raksta, ka šādu lēmumu esot pieņēmis pirms pametis pēdējo nometni, kur sestdien atpūties pirms pēdējā mēģinājuma iekarot kalna smaili.

"Liels paldies par jūsu visu atbalstu," sacījis Kuriki.

Viņš kāpa pa tieši to pašu maršrutu, ko Edmunds Hilarijs un Tenzings Norgajs izmantoja, kad kļuva par pirmajiem cilvēkiem, kas sasniedza Everesta virsotni 1953. gadā.

BBC atzīmē, ka 2012. gadā Kuriki zaudēja pirkstus, pavadot divas dienas sniega alā, aptuveni 8,230 metru augstumā, kur temperatūra ir zemāka par -20 grādiem.

Tieši šie ievainojumi alpīnistam rada nopietnas problēmas pat tad, ja tiek izmantoti visvienkāršākie kalnā kāpšanas manevri. "Es reizēm esmu nervozs un bailīgs," aģentūrai „Reuters" atklājis jaunais alpīnists.

"Taču tas ir tikai dabiski, jo pieņēmu šādu izaicinājumu - kāpt Everestā tieši pēc nesenās zemestrīces un tieši šajā gadalaikā," sacījis Kuriki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!