Foto: AFP/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins, uzrunājot ANO Ģenerālās asamblejas 70.sesiju, pirmdien paziņoja par nepieciešamību izveidot plašu koalīciju cīņā pret terorismu un ekstrēmistu grupējumu "Islāma valsts".

"Vairs nav iespējams paciest pasaulē izveidojušos situāciju," viņš sacīja, piebilstot, ka šādā koalīcijā varētu ietilpt visdažādākās valstis.

Krievijas prezidents arī uzsvēra, ka atteikšanās no sadarbības ar Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu cīņā pret"Islāma valsti" ir kļūda.

Putins sacīja, ka "beidzot ir jāatzīst, ka, izņemot prezidenta Asada valdības karaspēku, kā arī kurdu zemessardzi, ar "Islāma valsti" un citām teroristiskām organizācijām Sīrijā reāli neviens cits necīnās".

Savā uzrunā Putins arī paziņoja, ka "demokrātisko revolūciju eksports" ir novedis nevis pie progresa, bet pie situācijas pasliktināšanās valstīs, kurās tās ir notikušas.

"Tagad par demokrātisko saukto revolūciju eksports turpinās," sacīja Putins.

"Protams, politiskās, sociālās problēmas reģionā brieda ilgi, un cilvēki tur, protams, vēlējās pārmaiņas, bet kas no tā iznāca? Agresīva ārējā iejaukšanās no ārpuses noveda pie tā, ka reformu vietā valsts institūti, jā, un arī pats dzīvesveids, tika bezceremoniāli sagrauti", uzsvēra Krievijas prezidents.

Viņš aicināja starptautisko sabiedrību sniegt palīdzību valsts struktūru atjaunošanā Lībijā un sniegt palīdzību Sīrijas un Irākas valdībām.

Putins savā uzrunā arī norādīja, ka Krievija saskata perspektīvas Eirāzijas Ekonomiskās savienības (EES) un Eiropas Savienības (ES) iespējamajā integrācijā.

"Mēs joprojām redzam lielas perspektīvas Eirāzijas ekonomiskas savienības un Eiropas Savienības harmoniskos integrācijas procesos," norādīja Krievijas prezidents.

Viņš norādīja, ka "pretēji "ekskluzivitātes" politikai, Krievija piedāvā reģionālo ekonomisko projektu harmonizāciju, tā saukto inegrāciju integrāciju, balstītu uz caurskatāmiem starptautiskas tirdzniecības principiem".

"Kā piemēru varu minēt mūsu plānus par Eirāzijas Ekonomiskas savienības sasaisti ar Ķīnas iniciatīvu par Zīda ceļa ekonomisko joslu," piebilda Putins.

Putina uzstāšanās laikā Ukrainas delegācija valsts prezidenta Petro Porošenko vadībā pameta zāli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!