Foto: AFP/Scanpix

Francijas prezidents Fransuā Olands, trešdien Strasbūrā uzrunājot Eiropas Parlamentu, pauda cerību, ka Donbasā karš ir beidzies.

"Minskas process turpināsies. Tiks veikta smagā bruņojuma atvilkšana, drīz tiks izvesta artilērija. Ceru, ka karš ir beidzies un miers tiks atjaunots. Mēs esam spējuši to panākt Eiropas vārdā un Eiropas dēļ," sacīja Olands.

Saistībā ar situāciju Ukrainā Eiropas Savienība (ES) iestājusies pret rupjiem starptautisko normu pārkāpumiem.

"Eiropas valstis - visas 28 - nodemonstrēja vienotību kara novēršanā. Mēs ieviesām sankciju režīmu. Jā, turpinās leģitīmas debates attiecībā uz to efektivitāti un sankciju režīma darbības periodu, un to mehānismu," norādīja prezidents.

Viņš uzsvēra, ka Vācija un Francija devušas īpašu ieguldījumu šajā procesā "Normandijas formāta" ietvaros.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš pagājušā gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!