Foto: AP/Scanpix

Vācijas kanclere Angela Merkele piektdien paziņojusi, ka Turcija ir pelnījusi tikt atzīta par "drošu izcelsmes valsti", norādot, ka Turcija ir vienīgā Eiropas Savienības (ES) kandidātvalsts, kurai trūkst šāda statusa.

"Protams, mēs novērtējam, ka pastāv bažas par cilvēktiesību ievērošanu vai kurdu tautas situāciju, bet es domāju, ka ir nepareizi nepiešķirt Turcijai šo statusu," intervijā laikrakstam "Frankfurter Allgemeine Zeitung" paziņoja Merkele, kura svētdien dosies vizītē uz Turciju.

"Drošas izcelsmes valsts" statuss nozīmē, ka tās pilsoņiem būs grūtāk iegūt patvērumu citās valstīs.

Vācijai tas ir sevišķi svarīgs jautājums, jo valstī ir liela turku kopiena un tajā ieceļo arī daudz kurdu, meklējot aizsardzību.

Pēc sprādzieniem Ankarā, kuros saskaņā ar jaunākajiem datiem gāja bojā 102 cilvēki, Turcijas valdības attiecības ar Kurdu Tautas demokrātisko partiju (HDP) ir ievērojami pasliktinājušās.

Sprādzieni notika vietā, kur uz demonstrāciju par mieru pulcējās kurdus atbalstošie aktīvisti.

Galvenais aizdomās turētais par Ankaras teroraktiem ir teroristiskais grupējums "Islāma valsts", bet izmeklētāji neizslēdz, ka varētu būt iesaistīti arī citi grupējumi, tostarp kurdu separātistu bruņotais grupējums Kurdistānas strādnieku partija (PKK).

Turcijā šovasar notikuši vēl divi sprādzieni kurdu aktīvistu mītiņos, un HDP pārmetusi valdībai līdzdalību vai vismaz nolaidību, kas ļāvusi notikt šiem uzbrukumiem.

Tomēr Eiropas mērogā Turcijai, šķiet, būs būtiska loma nelegālo imigrantu plūsmas ierobežošanā, tādēļ sagaidāma piekāpšanas no ES puses.

Merkele ceturtdien atzina, ka Eiropai nav izredžu panākt bēgļu krīzes atrisinājumu bez sadarbības ar Turciju.

Turcija ir sena ES kandidātvalsts, taču iestāšanās sarunas tika sāktas tikai 2005.gadā, bet tās faktiski ir apstājušās dažu ES dalībvalstu pretestības un arvien pieaugošā Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana autoritārisma dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!