Publiskots video no ASV speciālo uzdevumu vienības pagājušajā nedēļā veiktās operācijas Irākas ziemeļos, kurā no "Islāma valsts" (IS) gūsta tika atbrīvoti ap 70 kurdu ķīlnieku un gāja bojā viens no specvienības karavīriem. Tiek ziņots, ka mirušais bija pirmais amerikāņu kritušais karā pret IS.

Operācija tika īstenota Havīdžā, netālu no kurdu kontrolētās Kirkūkas pagājušās ceturtdienas, 22. oktobra, agrā rītā, un tās īstenošanā līdzās amerikāņiem piedalījās arī Kurdistānas pešmergas pretterorisma vienības.

Kurdistānas Drošības padomes publiskotajā video redzami garās plandošās drēbēs tērpti vīrieši, kurus caur tumšām telpām uguns aizsegā izvada ASV specvienības karavīri. Tāpat redzams, ka atbrīvotie gūstekņi vēlāk tiek pārmeklēti.

Pentagons pēcāk ziņoja, ka operācijā ievainoti četri kurdu karavīri, bet amerikānis Džošua Vīlers gājis bojā. ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters vēlāk atklāja, ka amerikāņiem nebija paredzēts ieiet cietuma kompleksā, bet tikai palīdzēt un atbalstīt kurdu kaujiniekus līdz tam. ASV specvienība iesaistījusies, kad kurdi ziņojuši par pirmajiem apšaudēs ievainotajiem.

ASV sadarbībā ar Irākas un kurdu spēkiem Irākā palīdz cīnīties pret IS, tostarp jau vairāk nekā gadu bombardē džihādistu pozīcijas, palīdzot kurdu un irākiešu sauszemes spēkiem. Tomēr amerikāņu iesaiste šādās glābšanas operācijās esot retums. Medijs "Vice" atzīmē, ka šī operācija atklāj, ka pešmerga ir amerikāņu galvenie sabiedrotie cīņā pret IS Irākā.

Kurdistānas Drošības padomes pārstāvji medijiem pēc operācijas atklāja, ka operācijas mērķis bija atbrīvot sagūstītos pešmergas karavīrus, taču starp ķīlniekiem viņu nav bijis, kas nozīmē, ka visticamāk šie ķīlnieki bija laikus pārvietoti.

Tiek ziņots, ka 62 pešmergas karavīri kaujās ar džihādistiem ir pazuduši bez vēsts. Vairāku noslepkavošanu "Islāma valsts" kaujinieki ietvēruši arī savos propagandas video.

Tikmēr Irākas Aizsardzības ministrijas pārstāvji atklājuši, ka viņiem nav informācijas par šo operāciju.

Seržanta Vīlera mirstīgās atliekas nedēļas nogalē nogādātas ASV. 39 gadus vecais karavīrs ASV armijā dienēja kopš 1995. gada, tostarp specvienībā no 2004. gada, raksta "Vice".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!