Foto: Kadrs no video
Saūda Arābijā šogad, nocērtot galvu, sodīts vismaz 151 cilvēks, kas ir lielākais nāvessodu skaits kopš 1995. gada, un krietni pārsniedz vidējo šāda soda veida skaitu gadā, kas pēdējo desmit gadu laikā bija ap ap 90, ziņo medijs "Vice".

Organizācija "Amnesty International" kritizē augošo galvu ciršanu skaitu, dēvējot to par "baigu jaunu pavērsienu" Saūda Arābijas varas iestāžu nāvessodu piespriešanas praksē.

"Saūda Arābijas amatpersonas izrāda interesi turpināt asiņaino slepkavošanas uzplūdu, kas jau šobrīd maksājis 151 cilvēka dzīvību šogad - tas nozīmē noslepkavot vienu cilvēku ik pēc pāris dienām," norāda "Amnesty International" vadītājs Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikā Džeimss Linčs.

"Nāvessoda izmantošana ir riebīga jebkurā gadījumā, bet Saūda Arābijā tā ir īpaši satraucoša, ņemot vērā, ka saudarābu varasiestādes tos turpina izpildīt, pārkāpjot starptautiskos cilvēktiesību likumus un standartus. Turklāt tie bieži tiek piespriesti tiesās procesos, kuri ir absolūti negodīgi un bieži vien politiski motivēti," viņš skaidro.

1995. gadā Saūda Arābija izpildīja 192 publiskus nāvessodus. Savukārt jaunākais galvu ciršanas uzplūds tiek skaidrots ar lielāka tiesnešu skaita apstiprināšanu.

Video, kurā attāli redzama publiska galvas nociršana (cilvēkiem ar vājiem neiesakām skatīties):

Saūda Arābijas karalis Selmāns bin Abdulazīzs Āl Saūds pie varas nāca pēc sava pusbrāļa Abdulla bin Abdulazīza al Saūda nāves šā gada janvārī.

Tiek ziņots, ka viņš vēl vairāk koncentrējis varu savas ģimenes rokās, tostarp nomainīja tieslietu ministru un dažādos birokrātijas līmeņos iebīdīja sev pietuvinātus cilvēkus.

Valsts jau izsenis ir starp lielākajām cilvēku sodītājām ar nāvi, atpaliekot no Ķīnas un Irānas, bet apsteidzot Irāku un ASV. Nāvessoda aizstāvji turklāt norādījuši, ka nogalināšana ar vienu zobena cirtienu ir tik pat humāna, cik letālas injekcijas, kādas sodīšanai izmanto ASV.

Tomēr jaunais nāvessodu skaita pieaugums norāda uz kādu jaunu tendenci - politisku izrēķināšanos ar šiītu disidentiem. Vēl nesen vienā no skaļākajām prāvām valstī nāves sods tika piespriests prominentam šiītu garīdzniekam Šeiham Nimram Akiram al Nimram, kurš ilgstoši kritizēja valdošo ģimeni. Pēdējo mēnešu laikā apcietināti vēl vismaz trīs šiītu garīdznieki, kuri tiekot spīdzināti un, pēc advokātu teiktā, gaida nāvessodu piespriešanu.

Tāpat Saūda Arābijā neproporcionāli liela daļa sodīto ir ārvalstnieki. Piemēram, par ar narkotikām saistītu noziegumu pastrādāšanu nāvessodi piespriesti 63 cilvēkiem, no kuriem tikai 45 nebija saudarābi. Savukārt no kopējā skaita ārvalstnieki ir 71, kuru lielākā daļa ir nabadzīgi viesstrādnieki, kuri arābu valodas nezināšanas dēļ pat nespēj izprast tiesas procesu.

Lai gan nāvessodu izpildi valstī ir aizliegts filmēt un fotografēt, mūsdienu tehnoloģijas nodrošinājušas, ka cilvēktiesību pārkāpumus aizvien vairāk fiksē arī kameras. Kā redzams šajos video (pirmais un otrais), nāvessodi lielākoties ir publiski, notiek milzīga skatītāju pūļa klātbūtnē un par to vietu bieži tiek izraudzītas parastas ielas.

Līdz šim Saūda Arābija noraidījusi jebkādas apsūdzības, norādot, ka visi tiesas procesi norit pēc likumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!