Foto: AP/Scanpix

Drošībniekiem turpinot dzīt pēdas galvenajam aizdomās turētajam Parīzes teroraktu līdzdalībniekam Salaham Abdeslamam, kurš varētu būt arī vienīgais izdzīvojušais uzbrucējs, Parīzē ir atrasta vēl viena pamesta automašīna un viesnīcas numurs, kuru viņš apmaksājis, vēsta aģentūra "Reuters".

Vēstīts, ka teroraktos Parīzē piektdien tika nogalināti vismaz 129 cilvēki un vairāk nekā 350 ievainoti. Atbildību par uzbrukumiem uzņēmies teroristiskais grupējums "Daesh" ("Islāma valsts" nosaukuma saīsinājums arābu valodā). Uzbrukumos gāja bojā septiņi teroristi. Policija turpina meklēt iespējamos uzbrukuma dalībniekus un plānotājus.

26 gadus vecais Salahs Abdeslams ar savu kredītkarti apmaksājis divas viesnīcas "Appart' City" istabiņas Parīzes austrumos. Pārmeklējot tās, policija secinājusi, ka tur mitinājušies vismaz divi cilvēki.

Foto: Reuters/Scanpix

Aizdomās turamais te varētu būt palicis divas naktis pirms piektdienas uzbrukuma. Francijas laikraksts "Le Point" publicējis video, kas esot uzņemts teroristu īrētajā numuriņā.

Ierakstā uz galda redzamas šļirces un caurulītes, kas pamudinājis laikrakstu spekulēt, ka tās varētu būt izmantotas sprāgstvielu vestu izgatavošanai vai narkotiku ievadīšanai.

Tikmēr vietējie mediji ziņo, ka Parīzes 18. rajonā atrasta melna Beļģijā reģistrēta "Renault Clio" automašīna, ko varētu būt izmantojuši uzbrucēji. Jāpiebilst, ka vairāki teroristi dzīvojuši Beļģijā.

Iepriekš policija pie "Bataclan" koncertzāles atrada VW "Polo", ko izīrējis 26 gadus vecais Salahs Abdeslams un vēl viena automašīna ar Beļģijas numuriem.

Kārtības nodrošināšanai pēc teroraktiem Francijā mobilizēti vismaz 115 000 policistu un karavīru, otrdien paziņoja Iekšlietu ministrs Bernārs Kazenēvs.

Gaismā nākuši fakti, ka viens no uzbrucējiem Brahims Abdeslams, kurš uzspridzinājies Parīzes centrā, 2014. gadā palīdzējis no degošas ēkās izglābt piecus bērnus, raksta BBC.

"Esmu pateicīgs Brahimam par manas bijušas sievas un bērnu glābšanu, bet es nespēju saprast, ko viņš izdarīja Parīzē," teicis bērnu tēvs.

Saspringta atmosfēra valda arī Francijas kaimiņvalstīs. Vācijā, netālu no Nīderlandes un Beļģijas robežas, aizdomās par saistību ar Parīzes teroraktiem aizturēti trīs cilvēki, vēsta aģentūra DPA. Policija apstiprina, ka ir apturēta automašīna un aizturēti tajā braukušie - divas sievietes un vīrietis, ziņo "Reuters".

Savukārt pretrunīgi vērtētais satīras žurnāls "Charlie Hebdo", kura redakcija pati janvārī piedzīvoja asiņainu islāmistu uzbrukumu, publicējusi karikatūru par piektdienas teroraktu.

"Viņiem ir ieroči. Iepūtiet, mums ir šampanietis," vēsta karikatūras paraksts.

Vēstīts, ka otrdien turpinās masīva operācija aizdomās turētā terorista Salaha Abdeslama meklēšanā.

Pirmdien policija veica vērienīgus reidus beļģu galvaspilsētas Briseles rajonā Molenbekā, kas tiek uzskatīts par vienu no vietām, kur dzīvo daudz radikalizētu islāmistu, taču Abdeslams tā arī netika atrasts.

Francijas drošībnieki turpina intensīvu izmeklēšanu pret aizdomās turētiem radikāļiem, otrdienas rītā veicot 128 reidus. Vairāk nekā 150 reidi, kuru laikā aizturētas 23 personas un 104 noteikts mājas arests, kā arī konfiscēti ieroči, policija veica jau pirmdiena rītā.

Franču izlūkošanas dienesti valstī ir identificējuši 10 500 radikalizētu personu, otrdien paziņoja premjerministrs Manuels Valss.

Pirmdien Valss norādīja, ka valsts cīnās ar veselu "teroristu armiju", nevis atsevišķu grupu.

Teroraktos Parīzē piektdien tika nogalināti vismaz 129 cilvēki un vairāk nekā 350 ievainoti. Atbildību par uzbrukumiem uzņēmies teroristiskais grupējums "Islāma valsts".

Šaušanas un spridzināšanas uzbrukumi notikuši sešās pilsētas vietās. Septiņi uzbrucēji gāja bojā.

Tikmēr likumsargi turpina meklēt personas, kas tiek turētas aizdomās saistībā ar teroraktiem, tostarp 26 gadus veco Salahu Abdelslamu no Beļģijas, kurš tiek raksturots kā bīstams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!